WILLEMSTAD – De impact van de slechte economische situatie van Venezuela op Curaçao is de reden dat de aanwijzing die het eiland boven het hoofd hangt, uitgesteld is. Dat heeft premier Eugene Rhuggenaath dinsdag gezegd. “Een aanwijzing is niet van tafel, maar we hebben wel meer tijd gekregen om met een plan te komen”, aldus Rhuggenaath.
Premier Rhuggenaath over de uitgestelde aanwijzing
Het College Financieel Toezicht (CFT) heeft deze maand de Rijksministerraad (RMR) geadviseerd om Curaçao een aanwijzing te geven. De RMR moet nog beslissen of zij dat advies opvolgen. De laatste keer dat de RMR bijeen kwam, vorige week donderdag, stond Curaçao echter niet op de agenda.
‘Buitengewone omstandigheden’
De minister-president krijgt meer tijd, omdat hij zich beroept op ‘buitengewone omstandigheden’. Hij doelt hiermee op de impact van de slechte economische situatie van Venezuela op het eiland. “Hierom hebben we uitstel gevraagd en dat is ook gelukt. We krijgen meer tijd om inhoudelijk op onze groeistrategie in te gaan, maar ook op financieel beheer om te zorgen dat wij op het juiste pad komen”, aldus Rhuggenaath.
De inkomsten en uitgaven van het land Curaçao zijn volgens het Cft niet in evenwicht en het financieel beheer is niet op orde. De overheid heeft een begrotingstekort van 127 miljoen gulden en die moet ingelopen worden.
Knops: economische situatie Curaçao zorgwekkendStaatssecretaris Raymond Knops (Koninkrijksrelaties) bracht begin april een werkbezoek aan Curaçao, samen met minister Kajsa Ollongren van Binnenlandse Zaken. In zijn verslag van het bezoek meldt Knops dat de ‘economische situatie en de staat van de overheidsfinanciën van zorgwekkend zijn.’ “We hebben besproken hoe Nederland en Curaçao de praktische samenwerking Venezuela |