Foto: Kim Hendriksen

WILLEMSTAD – Staatssecretaris Raymond Knops (Koninkrijksrelaties) zegt dat Curaçao een asielbeleid hanteert waarin onderscheid wordt gemaakt tussen economische migranten en mensen die recht hebben op asiel en dat Nederland zich daarmee niet hoeft te bemoeien. Dat heeft Knops woensdag geantwoord op vragen tijdens een persconferentie op Curaçao.

Tekst gaat verder onder de video
Door Kim Hendriksen

“Zolang er geen officieel verzoek is van Curaçao voor hulp met ongeregistreerde Venezolanen zal Nederland niet ingrijpen”, benadrukt Knops. De staatssecretaris sloot woensdag zijn driedaagse werkbezoek met minister Kajsa Ollongren van Binnenlandse Zaken aan de benedenwindse eilanden af. Ollongeren was voor een kennismakingsbezoek op Aruba, Bonaire en Curaçao.

‘Landsaangelegenheid’
Het werkbezoek werd afgesloten op Curaçao met korte persconferentie waarin er alleen ruimte was voor vijf vragen, die vooral gingen over de situatie in buurland Venezuela en de dreigende aanwijzing voor Curaçao. Knops benadrukt dat de opvang van Venezolaanse migranten en het asielbeleid een ‘landsaangelegenheid’ is. Nederland neemt volgens Knops ‘internationaal’ verantwoordelijkheid door NGO’s, die Venezolaanse vluchtelingen in buurland Colombia steunen, te financieren.

Knops wilde niet veel kwijt over de aanwijzing die het College Financieel Toezicht (Cft) vorige week heeft geadviseerd om op te leggen. De inkomsten en uitgaven van het land Curaçao zijn volgens het Cft niet in evenwicht en het financieel beheer is niet op orde. “Het advies van het Cft zal in de Rijksministerraad worden besproken. Als daar een besluit over genomen wordt, dan wordt dat gecommuniceerd”, aldus Knops.