Foto: Omroep Flevoland

Almere eert sinds dinsdag Almeerse sporters die Europees, wereld of olympisch kampioen zijn met een ‘Wall of Fame’. Maar de meest legendarische sporter uit Almere ontbreekt op de muur: de Curaçaose voormalig topzwemster Enith Brigitha.

Brigitha woont sinds 1979 in Almere en won in de jaren ’70 21 Nederlandse titels, ook is zij de eerste zwarte zwemster die olympische medailles won. Op sociale media uiten mensen hun verontwaardiging over het ontbreken van Brigitha op de ‘Wall of Fame’.

Echt, ze hebben geen idee wat voor mensen en wat voor prestaties er allemaal in ons Almere te vinden zijn. Dit is werkelijk om je dood voor te schamen”, schrijft Ton Theunis. Ook Sabien Verschuur kan zich niet vinden in de keuze: “Gemeente Almere schaam jullie!!”

‘Teleurstellend, maar ik zal er niet minder om slapen’ – Enith Brigitha

Brigitha is zelf ‘ook teleurgesteld’: “Ik vind het jammer maar als de gemeente vindt dat ik er niet tussen hoor, ja wie ben ik dan om daar iets van te zeggen? Ik zal er in ieder geval niet minder om slapen.”

De voormalige topzwemster staat sinds juni 2015 wel in de International Swimming Hall of Fame (ISHOF) in de Amerikaanse staat Florida. “Daar kennen ze mij wel en dat is voor mij genoeg erkenning.”

De gemeente Almere zegt dat ‘er geen sprake is van vergeten’: “Wellicht zijn er namen die we over het hoofd hebben gezien, maar het is een dynamische wand met ruimte voor aanvulling en we gaan de komende tijd kijken wie zich nog meer kwalificeren”, zegt een woordvoerder.

Wat doet Enith Brigitha tegenwoordig?

Enith Brigitha geeft tegenwoordig les aan jong en oud in het Duranbad in Diemen. Daarnaast maakt ze zich ook sterk voor het ontwikkelen van zwemtalent op haar geboorte-eiland Curaçao. Caribisch Netwerk sprak Brigitha in 2017 daarover.

De selectie sporters die op dit moment prijkt aan de buitenkant van de Topsporthal in Almere is gemaakt door de gemeente Almere zelf. “Daarbij hebben we gekeken naar de genomineerden van het jaarlijkse SBS Sportgala in Almere en naar wie Europees, wereld of olympisch kampioen zijn geweest.”

‘We wisten dat dit geluid er was, maar er was geen tijd meer om dit even snel op te pakken’ – Gemeente Almere

Twee weken voor het onthullen van de Wall of Fame werd de gemeente door een inwoner gewezen op het ontbreken van voormalig topzwemster Brigitha in de lijst. Maar toen was het al ‘te laat’. “We wisten dat dit geluid er was, maar er was geen tijd meer om dit even snel op te pakken. We zijn gegaan met wat we hadden.”

‘Dat er nog andere Almeerse topsporters op de Wall of Fame komen is zeker’, maar wanneer dat is ‘kan de gemeente nog niet zeggen’. Op de vraag of Brigitha ervoor open zou staan als ze nu wel door de gemeente wordt benaderd, zegt de voormalig topzwemster: “Daar moet ik dan nog even over nadenken.”