Foto: Natasja Gibbs

SCHIPHOL – Politieagenten DH01 en DH02 zeggen ‘naar eer en geweten te hebben gehandeld en niets verkeerd te hebben gedaan’ tijdens de fatale arrestatie van Mitch Henriquez in 2015. De nabestaanden zijn niet overtuigd en de emoties liepen maandag hoog op tijdens de eerste dag van het hoger beroep dat de agenten tegen hun straf hebben aangespannen.

In 2017 werden de twee politieagenten tot een voorwaardelijke gevangenisstraf van zes maanden veroordeeld voor mishandeling met de dood tot gevolg van de Arubaanse Mitch Henriquez (42) in het Haagse Zuiderpark.

Zelf zeggen de agenten emotioneel zwaar te lijden onder de gebeurtenis en moeite te hebben met het herbeleven van wat er is gebeurd. “Een en al leugens”, zegt neef Alexandro Dijkhof namens de familie, na afloop van de zitting.

Tekst gaat verder onder de video
Neef Alexandro Dijkhof in gesprek met Natasja Gibbs

Ook Maria Henriquez – moeder van Mitch Henriquez – is niet overtuigd. “Ze blijven zich weer in allerlei bochten wringen en liegen”, zegt ze zichtbaar aangedaan. Voor de camera wil Maria nog niet reageren: “Het is teveel ik kan het nog niet”, zegt ze in tranen. Woensdag is er een mogelijkheid voor de nabestaanden om iets te zeggen, de moeder overweegt daar gebruik van te maken.

Agenten zeggen trauma te hebben 
De twee agenten, die ondanks een verzoek van de nabestaanden, anoniem blijven onder de namen DH01 en DH02, vertelden maandag hoe zij zich voelen. “Ik zit voor mijn gevoel al 3,5 jaar in een gevangenis en vind het vreselijk voor iedereen”, vertelt politieagent DH01 tegen de rechter. Beiden zeggen ook te lijden aan een posttraumatische-stressstoornis (PTSS) door de ervaring.

Nabestaanden willen hogere straf
Terwijl de politieagenten met het hoger beroep hopen op een terugdraai van hun straf, hopen de nabestaanden juist op een hogere straf. Zelf kunnen de nabestaanden namelijk niet in hoger beroep gaan omdat zij  geen officiële partij zijn.

Advocaat Gerald Roethof in gesprek met Natasja Gibbs

Voor het hoger beroep in de zaak Mitch Henriquez trekt het Hof bijna twee weken uit. Op woensdag 3 april hebben de nabestaanden spreekrecht. Op woensdag 19 juni doet de rechter een uitspraak.