Foto: Sam Jones

SCHIPHOL – “De straf is veel te laag. Ik ben helemaal niet tevreden.” Dat is de reactie van de moeder van Mitch Henriquez op de uitspraak van de rechter. Die gaf donderdag de twee agenten, die betrokken waren bij de gewelddadige aanhouding en dood van haar zoon, een gevangenisstraf van zes maanden voorwaardelijk.

Ook neef Sandro ‘Alex’ Dijkhof was bij de uitspraak. Mitch was als een broer voor Alex. Bij hem thuis in Den Haag heeft Alex gelijk na het dodelijk incident, een kamer speciaal voor hem ingericht de ‘Mitch Room’. Het is de kamer waarin Mitch logeerde wanneer hij in Nederland op vakantie was. Alex had voor de uitspraak ‘goede hoop op gerechtigheid’, maar naarmate de uitspraak inzinkt neemt ook bij hem de teleurstelling de overhand.

Door Sam Jones

De rechter acht bewezen dat de agenten Henriquez mishandeld hebben en dat de Arubaan, door het – overigens toegestane – geweld, overleden is. Maar het gebruik van dat geweld ging te ver. De krachtige nekklem, die te lang is aangehouden, was volgens de rechtbank ‘al dan niet in combinatie met een opwindingstoestand’, de oorzaak van de dood van Henriquez.

Geen dag in de cel
Advocaat Korver benadrukt dat het een voorwaardelijke straf is die de twee veroordeelde agenten hebben gekregen. “Ze zitten dus geen dag in de cel. Terwijl ze wel verantwoordelijk zijn gehouden voor de dood van iemand, ze wel onrechtmatig geweld hebben gebruikt, ze dat wel met z’n tweeën hebben gedaan met de dood tot gevolg”. Hij overweegt net als zijn collega-advocaat Gerald Roethof naar het Europees Hof voor de Rechten van de Mens te stappen.