Foto: Sam Jones

SCHIPHOL – “De Arubaanse regering moet Nederland laten merken dat ze het niet oké vindt hoe er met Arubanen in Nederland wordt omgegaan.” Dat zegt Richard Korver, advocaat van nabestaanden van de Arubaan Mitch Henriquez. Korver overweegt naar het Europees Hof voor de Rechten van de Mens te stappen.

De advocaat zei dit na de uitspraak op 21 december in de strafzaak tegen twee politieagenten die betrokken waren bij de aanhouding en dood van Mitch Henriquez, ruim twee jaar geleden.

Door Sam Jones

De twee agenten, wiens namen niet bekend worden gemaakt, zijn elk veroordeeld tot een voorwaardelijke gevangenisstraf van zes maanden. De rechter acht bewezen dat ze Henriquez mishandeld hebben en dat de Arubaan, door het overigens toegestane geweld, overleden is. Maar het gebruik van dat geweld ging te ver. De krachtige nekklem, die te lang is aangehouden, was volgens de rechtbank ‘al dan niet in combinatie met een opwindingstoestand’, de oorzaak van de dood van Henriquez.

Vergelijkbare zaak strenger bestraft
Ook advocaat Gerald Roethof, die ook nabestaanden van Mitch Henriquez vertegenwoordigt, overweegt een gang naar het Europees Hof. “Het Europees Hof vond in een vergelijkbare zaak tegen agenten, twee jaar gevangenisstraf niet voldoende. Bovendien mochten die agenten hun baan niet behouden in tegenstelling tot de agenten die in de zaak Henriquez terecht staan.”

Wanneer de advocaten precies actie gaan ondernemen is nog de vraag. Eerst willen ze het vonnis van de rechter onderzoeken.