Foto: Natasja Gibbs

LEEUWARDEN – Op initiatief van mbo-student Fabiola Kook kwam donderdag een groep bezorgde Caribische Nederlanders in Leeuwarden bij elkaar. Doel: het omstreden ‘Antillianenbeleid’ aan de kaak stellen bij gemeenteraadslid Julie Bruijnincx (D66).

“Wie komt op voor ons?”, vragen de aanwezige Caribische inwoners in Leeuwarden zich af. Caribische politici en belangenorganisaties, die zich eind 2018 verontwaardigd uitlieten over het Antillianenbeleid van Leeuwarden, zijn volgens de inwoners nu opvallend stil. De 21-jarige Fabiola Kook wil in ieder geval niet meer afwachten.

Tekst gaat verder onder de video
Door Natasja Gibbs

Curaçao, Aruba en Sint-Maarten blijven stil
Terwijl betrokken Caribische Nederlanders opheldering eisen over de omstreden plannen, is de Caribische politiek in Nederland zelf opvallend stil. In de Veiligheidsagenda wijst de gemeente nadrukkelijk op de verhuizingen van ‘kansloze Antillianen’ vanuit de eilanden.

In december sprak de Curaçaose premier Eugene Rhuggenaath tegenover Caribisch Netwerk zijn verontwaardiging uit over de plannen, maar met Nederland zelf is er in de afgelopen maanden geen contact geweest, blijkt uit navraag.

‘Het kabinet heeft nog geen contact gehad met instanties of de gemeente’
– Gevolmachtigde minister van Curaçao

“Het kabinet heeft nog geen contact gehad met instanties of met gemeente Leeuwarden”, aldus Anthony Begina, de regeringsvertegenwoordiger van Curaçao in Den Haag. Hij wil nu alsnog namens de Curaçaose premier gaan kijken wat mogelijk is. “Het kabinet staat er wel open voor.”

Ook het Sint-Maartenhuis in Den Haag laat weten dat ‘er geen contact is geweest met instanties of de gemeente Leeuwarden’ over de kwestie. Wat de rol van Aruba tot nu toe is geweest, is niet bekend. De Arubaanse regeringsvertegenwoordiger is meerdere keren om een reactie gevraagd.

Wie zijn ‘die Antillianen’?
Bekend is dat de Sint-Maartense en Arubaanse politiek zich minder aangesproken voelen bij cijfers en statistieken over ‘Antillianen’ in Nederland. Een ‘generaliserende classificatie’ die ‘niet veel over het percentage Sint-Maartenaren’ zegt, verklaarde het Sint-Maartenhuis eerder. De overgrote meerderheid van wat in Nederland ‘Antilliaan’ wordt genoemd, zou afkomstig zijn uit Curaçao.

Wat houdt het Antillianenbeleid van Leeuwarden in?

Het Antillianenbeleid zoals staat beschreven in de Veiligheidsagenda 2019 – 2023 van de gemeente Leeuwarden bestaat uit twee factoren: repressie en preventie.

Repressie
Zo wil de gemeente voorkomen dat ‘kansloze Antillianen’ vanuit Rotterdam of de eilanden naar Leeuwarden verhuizen. Een aantal zou voor overlast zorgen. Drugshandel en berovingen kenmerken deze groep, is te lezen in de Veiligheidsagenda van Leeuwarden.

Preventie
Ook heerst er onder Antilliaanse Nederlanders volgens de Veiligheidsagenda ‘een hardnekkige sociale problematiek: uitkeringsafhankelijkheid, opvoedingsproblematiek, tienerzwangerschappen en voortijdig schoolverlaten’. Deze groep wil de gemeente met het Antillianenbeleid helpen.