Foto: Kim Hendriksen

WILLEMSTAD – Op Curaçao is het voor mensen met een lichamelijke beperking moeilijk om deel te nemen aan de maatschappij. Dat komt ook omdat zij meestal niet kunnen werken door gebrek aan aangepaste werkplekken.

“Je wordt er sociaal en financieel armoedig van”, zegt Andy Kirchner die zeven jaar geleden door een duikongeluk in een rolstoel belandde.

Tekst gaat verder onder de video
Door Kim Hendriksen

Nu weer deels op de been probeert hij zelf wat te verdienen, maar het blijft moeilijk.

Fundashon Alton Paas probeert bedrijven te stimuleren om mensen met een beperking in dienst te nemen. Vorig jaar reikte ze voor het eerst de Curaçao Inclusion Award uit aan Ibis Management. Dit bedrijf legt uit dat de bewuste werknemer in rolstoel niet is aangenomen om een bepaalde groep binnen het bedrijf vertegenwoordigd te hebben. Maar omdat deze persoon toegevoegde waarde heeft voor het bedrijf.

‘Je moet de waarde kunnen zien van een persoon met een beperking’-Alton Paas

“Dit is belangrijk in de perceptie van mensen”, vertelt ook Alton Paas van zijn gelijknamige stichting. “Je moet de waarde kunnen zien van een persoon met een beperking. Alleen dan zullen meer bedrijven de moeite nemen om deze mensen aan te nemen.”

Geen subsidies
De overheid geeft geen subsidies aan het bedrijfsleven om mensen met een lichamelijke beperking in dienst te nemen.

“Ik snap wel dat het hierdoor voor veel bedrijven niet aantrekkelijk is omdat ze denken dat het veel kosten met zich meebrengt,” vertelt Kirchner. Hij zou graag in de toekomst een sociale werkplaats opzetten voor mensen met een beperking. “Bedrijven moeten wel willen investeren. Dat is lastig op een klein eiland waar veel bedrijven vechten voor hun bestaansrecht.”