Foto: Pixabay

WILLEMSTAD – Op Curaçao wordt er nauwelijks rekening gehouden met mensen met een (lichamelijke) beperking. Het eiland is niet rolstoelvriendelijk, er zijn amper aangepaste werkplekken en ook op sportgebied zijn er maar weinig mogelijkheden.

Aksel Cijntje is sinds zijn ongeluk afhankelijk van een rolstoel. Hij zet zich sindsdien in voor andere mensen met een fysieke beperking middels zijn stichting ‘You Are a Hero’. Bekijk hieronder het verhaal van Aksel.

Tekst gaat verder onder de video
Door Kim Hendriksen

Juni Harms zet zich ook al jaren in om mensen met een lichamelijke beperking aan het sporten te krijgen. Maar hij schetst een ander beeld. Harms: “Het klopt inderdaad dat op dit moment er geen sporten aangeboden worden zoals rolstoelbasketbal of rolstoeltennis. Deze hebben we in het verleden echter wel aan deze doelgroep aangeboden, net als kajakken, paardrijden, schieten, duiken, zelfs bowlen. Echter is mijn ervaring dat er weinig vraag en draagvlak is vanuit de doelgroep zelf”.

Vraag en aanbod
“We zien dat veel personen die na een ongeluk in een rolstoel terecht komen vertrekken naar Nederland omdat hier weinig tot geen toekomstmogelijkheden zijn”, legt Harms uit.  “Voor degene die achter blijven is sport vaak een luxe zolang niet aan andere prioriteiten zoals aangepaste transport, woning, werk en basisbehoeften is voldaan.”

“Ook hebben ze vaak niet de competitieve sportieve achtergrond en/of financiële middelen om bij te dragen aan de sport. Zolang er bijna tot geen vraag is, neemt het aanbod ook af, en dat is jammer voor degene die wel willen”, aldus Harms.

6 miljoen naar sport
Volgens Lizette Sambo Velder, sectordirecteur Cultuur en Sport, stelt de overheid dit jaar ‘in totaal 6 miljoen Antilliaanse guldens (ruim 2,7 miljoen euro) aan sport op het eiland beschikbaar’.

Een klein deel van dit budget is bedoeld voor mensen met een geestelijke en lichamelijke beperking en wordt over twee stichtingen verdeeld: Fundashon Desaroyo Deportivo Kòrsou (DDDK) en de Curaçaose Little Leauge Foundation.

In het kader van het nieuwe sportbeleid zal er in 2019 meer onderzoek gedaan worden naar deze doelgroep, en wat er moet gebeuren zodat ook deze doelgroep meer kan gaan sporten.

Fundashion Desaroyo Deportivo Korsou (FDDK) houdt zich bezig met het verzorgen van 1 a 2 uur per week sport aan mensen met een geestelijke- en lichamelijke beperking. “Het is de bedoeling dat zij onder begeleiding allerlei sportdisciplines uitoefenen, denk hierbij aan verschillende balsporten”, vertelt Jennifer Martina van het ministerie Onderwijs Cultuur, Wetenschap en Sport.

Curaçao Little League Foundation houdt zich bezig met jeugdhonk- en softbal. De stichting houdt elk jaar een toernooi van een paar weken specifiek gericht op de jeugd met een beperking.