Door een samenwerking met de volleybalbond, heeft FDDK een nieuwe vloer kunnen aanleggen bij Don Bosko. Foto Elisa Koek

Door een samenwerking met de volleybalbond, heeft FDDK een nieuwe vloer kunnen aanleggen bij Don Bosko – foto: Elisa Koek

WILLEMSTAD – Sport is een vast onderdeel van het curriculum op scholen. Toch blijft een gebrek aan faciliteiten en docenten een probleem vormen op Curaçao. “We hebben te weinig indoor-faciliteiten op het eiland”, vertelt Thakaidzwa Doran, voorzitter van Fundashon Desaroyo Deportivo Kòrsou (FDDK). “Sporten als volleybal of basketbal kunnen bijna niet worden uitgevoerd.”

Docent Lichamelijke Opvoeding aan het Maris Stella College, Erwin Alberta, besloot daarom zijn eigen plan te trekken. De scholieren sporten nu bij een fitnesscentrum in de buurt.

Een videoreportage door Elisa Koek:

De Maris Stella school was altijd overgeleverd aan Caracasbaai als gymlocatie. “Een les duurt anderhalf uur en op de school zelf zijn geen gymfaciliteiten. De enige plek waar we heen konden zonder te lang onderweg te zijn, was Caracasbaai”, vertelt docent Alberto. Maar het rulle zand en de hitte bij Caracasbaai, werkt niet bevorderlijk en bovendien wilde Alberto graag wat afwisseling. Hij trof daarom een regeling met HeartBeat en drie ochtenden per week neemt hij klassen mee naar de sportschool.

Gratis gebruik
De leerlingen werken volgens een programma opgesteld uit verschillende onderdelen. Na een warming up, gaan ze aan de slag met verschillende spiergroepen. “Ze merken nu het effect van sport: soms hebben ze spierpijn en elke keer kunnen ze iets zwaarder trainen. Zo realiseren ze zich
wat welke beweging doet met hun lichaam en daardoor krijgen ze meer interesse in sport.” Voorlopig kunnen Alberto en zijn leerlingen gratis gebruikmaken van het fitnesscentrum, want extra geld is er niet.

Geen faciliteiten en docenten
Het vak Lichamelijk Beweging is al tijden een heikel punt op Curaçao. Vaak is er geen geld voor materiaal of faciliteiten en bovendien is er een gebrek aan docenten. In Suffisant waren er zo goed als geen faciliteiten, maar hier is sinds kort wel verandering ingekomen. Door een samenwerking met de volleybalbond, heeft FDDK een nieuwe vloer kunnen aanleggen bij Don Bosko en is het complex gerenoveerd. Scholen maken nu ’s morgens gebruik van Don Bosko.

Om meer geschikte docenten te creëren, wil Doran van FDDK een project starten waarmee afgestuurde mbo-ers als docent Lichamelijk Opvoeding aan de slag kunnen. “We hebben bekeken of afgestudeerden goed en didactisch les kunnen geven en dit blijkt te werken. De bedoeling is nu met mbo-studenten met een sportachtergrond meer te doen en hen klaar te stomen tot docent. We wachten op goedkeuring en gaan dan aan de slag met de eerste acht docenten.”

Eerst meer interesse
Dit lost het probleem nog niet op, want volgens Doran moet er vooral meer interesse komen in sport. Daarom is FDDK begonnen met het promoten van een aantal sporten. “We richten ons nu op onder andere atletiek en basketbal”, vertelt Doran. Om het effect te vergroten, heeft FDDK hulp gekregen van de Curaçaose profhonkballer Kenley Jansen en zijn stichting. Zij hebben geld geïnvesteerd in een basketbaltoernooi.

“Dat toernooi heeft de jeugd naar de sport gebracht: de interesse is er weer. Daarom gaan we een schoolcompetitie starten om sport op school zo ook groter te maken. Met behulp van getrainde docenten, hopen we zo het sportprobleem op te lossen en uiteindelijk ook de obesitas op Curaçao terug te dringen.”

Door Elisa Koek