Foto: Sharina Henriquez

ORANJESTAD – Aruba gaat zorgen voor meer eigen leraren om het tekort op te lossen. “Nederland heeft zelf een heel groot lerarentekort, dus daar gaan wij ze niet meer halen”, aldus onderwijsminister Rudy Lampe.

Sharina Henriquez in gesprek met onderwijsminister Rudy Lampe

De onderwijsministers van Nederland, Aruba, Curaçao en Sint-Maarten kwamen onlangs bij elkaar. In dit vierlandenoverleg zijn meerdere protocollen voor onderlinge samenwerking afgesloten. Eén belangrijke heeft te maken met de verandering op de Arubaanse kleuterscholen aankomend schooljaar: de lessen worden dan niet langer meer in het Nederlands, maar in het Papiamento gegeven.

Uiteindelijk zal Aruba ook op de basisscholen dat invoeren, legt de minister uit. Nederlands wordt dan alleen als buitenlandse taal gegeven. Curaçao loopt al vooruit hierop vandaar dat er ook meer samenwerking komt tussen deze eilanden.

‘We gaan ook kijken of het mogelijk is om in het Engels eindexamens te doen’-onderwijsminister Rudy Lampe

“Voor het middelbaar onderwijs hebben wij met de andere landen afgesproken dat we ook gaan kijken om eindexamens in het Engels af te nemen.” De minister zegt dat ze hiermee willen aansluiten aan de ontwikkeling dat steeds meer universiteiten, ook in Nederland, les in het Engels geven.

“Je ziet dat de mondiale onderwijstaal wat vroeger Latijn was, Engels wordt.”
Dit betekent dat leerlingen op de middelbare school straks lessen in het Engels kunnen gaan krijgen.