Foto: Kim Hendriksen

WILLEMSTAD/DEN HAAG – Angst voor de Venezolaanse migranten? “Hun komst naar Curaçao zou juist goed kunnen zijn voor onze economie”, stelt Guido Rojer, docent Innovatie en Ondernemerschap aan de University of Curaçao.

De meeste Venezolanen op Curaçao kwamen officieel even op vakantie. Ze hadden immers een retourvlucht geboekt. Maar op luchthaven Hato zijn ze niet meer verschenen voor hun vlucht terug naar het land waar de honger nu heerst en medicijnen amper te krijgen zijn.
Curaçao heeft naar schatting tussen 5.000 en 15.000 ‘illegale’ Venezolanen. Er wordt op het eiland gevreesd voor de negatieve gevolgen voor de economie en de veiligheid.

“Je ziet en hoort echt dat ze er zijn”, vertelt Rojer. “Je hoort steeds meer Spaans. Ook op plekken waar je dat nooit hoorde, zoals bij het Belastingkantoor.”

‘We zijn er niet op uitgerust om een grote groep vluchtelingen op te vangen’ – Minister Steven Martina

Het kabinet op Curaçao zit niet te wachten op een grote toestroom van Venezolanen. “Het is een klein eiland met beperkte middelen”, waarschuwt Steven Martina, minister van Economische Ontwikkeling op Curaçao.

“Natuurlijk doen we wat in ons vermogen ligt. Maar we zijn er niet op uitgerust om een grote groep vluchtelingen te kunnen huisvesten of opvangen”, benadrukt Martina. “Hoe dan ook levert het een druk op huisvesting, voeding, geneesmiddelen en zorg.”

Veel van de Venezolanen gaan zwart werk doen om te kunnen overleven. En dat is niet goed voor de economie, ziet de minister. “Ze gaan werken voor tarieven die absoluut niet reëel zijn en verstoren daardoor in wezen de arbeidsmarkt.”

‘We moeten echt ophouden te denken dat alleen de rijke Venezolanen onze economie kunnen helpen’ – Innovatie-expert Guido Rojer

Rojer, voorzitter van de Entrepreneurs’ Organization Curaçao, verwacht een grotere golf Venezolanen die het eiland gaan bereiken. “Veel mensen zijn hier angstig hierover, maar ik zie juist kansen. We moeten echt ophouden te denken dat alleen de rijke Venezolanen onze economie kunnen helpen.”

“Mijn eigen familie is ook hier komen wonen vanuit Venezuela”, vertelt Rojer. “Eén van hen is ondernemer geweest. Daar leer ik nu zelf veel van. De moeder van een vriend van mij woont nu ook hier. Zij kan dan misschien geen Nederlands, maar ze is wel ontzettend goed in boekhouden.”

“We moeten echt voorkomen dat Curaçaoënaars die Venezolanen gaan uitbuiten met zwart werk. Curaçao kan echt wel humaan zijn, ze goed opvangen en tegelijkertijd onze economie stimuleren.”

‘We kunnen de Venezolanen ook koppelen aan een lokaal iemand om een vak te leren’ – Guido Rojer

Volgens het kabinet kosten de ongedocumenteerde Venezolanen de Curaçaose gemeenschap geld. “Als dat zo is, dan moet je zorgen dat ze je geen geld kosten”, zegt Rojer. “Simpel.”

“De overheid moet ze centraal registreren en meteen kijken waar ze aan de slag kunnen. We hebben op Curaçao geen register van wat mensen kúnnen. We kijken alleen maar naar diploma’s in plaats van werkervaring.”

“We kunnen de Venezolanen ook koppelen aan een lokaal iemand om een vak te leren. Of zorgen dat ze samen een bedrijf kunnen starten. Het zal veel belastinggeld opleveren als al die duizenden ongedocumenteerde Venezolanen legaal gaan werken”, zegt Rojer. “Wat dus nog ontbreekt is creatief zijn en vertrouwen uitspreken.”

Crisis Venezuela kan economie op Curaçao raken

De verwachte 0,8 procent economische groei voor dit jaar kan heel anders uitpakken. De crisis in Venezuela vormt het grootste risico voor de economie op Curaçao, waarschuwt het IMF.

De minister van Economische Ontwikkeling benadrukt dat Curaçao ‘niet afhankelijk is van wat er alleen in Venezuela gebeurt’. “Anders hadden de centrale bank en het IMF de verwachte economische groei niet geprojecteerd. De toerisme-sector groeit bijvoorbeeld met 8 procent.”

  • In 2017 exporteerde Curaçao zo’n 5 miljoen Antilliaanse guldens aan Venezuela. Dat is 2,7 procent van alles wat vanuit het eiland naar het buitenland wordt geëxporteerd.
  • Vanuit Venezuela werd zo’n 94 miljoen guldens (45,7 miljoen euro) aan goederen en diensten geïmporteerd.