Foto: Sam Jones

EINDHOVEN – “Ik wil de eerste Antilliaanse profvoetballer op krukken worden.” Dat zegt Francis Maria (24) die voetbalt bij het Nederlandse amputatieteam. Het team, dat sinds begin dit jaar onder de vleugels van PSV-traint, gaat dit seizoen zelfs mee doen aan de Europa League.

Tekst gaat verder onder de video
Door Sam Jones

Francis Maria woonde nog bij zijn moeder op Curaçao toen, ruim twaalf jaar geleden, werd ontdekt dat hij botkanker had in zijn rechterbeen. In 2006 werd zijn been in Leiden geamputeerd. “Ik was blij dat mijn been was afgezet want ik was van mijn kanker af”, zegt Maria. Met korte broek aan ging hij terug naar Curaçao. “Om de wereld te laten zien hoe ik er uitzie met een ‘robotbeen’.”

Maar Maria moest regelmatig naar Nederland afreizen. In het begin elke drie maanden, later twee keer per jaar. In 2013 besloot hij om in Nederland te blijven, omdat heen en weer vliegen toch tijdrovend en te duur werd.

Maria is nu al twee jaar botkanker vrij. “Ze zeggen dat je na tien maanden botkanker vrij ben en voor mij is het nu al twaalf jaar geleden dat mijn been werd afgezet”.

‘Ik heb heel veel zorg gehad. Die geef ik nu terug’

Maria kan zichzelf goed redden met zijn robotbeen. Hij woont in Assen. Traint elke week met het amputatieteam. Doet de opleiding Maatschappelijke zorg en werkt dan ook nog in de zorg. Eigenlijk is dat zijn missie.

Maria koos voor de zorg omdat hij zelf na zijn amputatie ook heel veel zorg heeft gehad van zijn familie. “Mijn zus op Curaçao moest me elke dag optillen naar de douche en weer terug naar de rolstoel brengen. Ik heb heel veel mantelzorg van mijn moeder gehad. De zorg en liefde die ik heb gehad vond ik zo mooi. Die geef ik nu door aan anderen”.

In Assen werkt Maria vanaf 2016 als begeleider van gehandicapten bij Coöperatie Voor elkaar van Vanboeijen. Een organisatie die zich inzet voor mensen met een beperking. “Je kookt, helpt met douchen, tanden poetsen, medicijnen geven en je doet verschillende activiteiten met ze: fietsen, spelen, films kijken noem maar op.”

Francis werkt als begeleider van gehandicapten

Plan B
Als hij de eerste Antilliaanse profvoetballer met krukken wordt, hoeft hij toch niet meer te werken in de zorg? Maria lacht. “Ook als ik een prof ben wil ik diploma’s halen. Ik heb maar één been en dat been gebruik ik veel. Lopen, voetballen, sporten. Ik moet er zuinig op zijn. Als ik een blessure krijg of mijn been breek, kan ik niet meer voetballen. Dan heb ik altijd nog plan B op zak; werken in de zorg.”

‘Ik wil laten zien dat je met één been veel kan doen!’

“Ook al mis ik een been, ik zet mezelf niet in een hoekje.” Hij onderneemt van alles. Juist van die dingen die je niet verwacht: andere mensen helpen, voetballen, atletiek, zwemmen en zelfs skiën. “Ik wil laten zien dat je met één been veel kan doen!”

Amputatie voetbal

Een keer per week traint het amputatieteam op een van de velden van PSV in Eindhoven. Het team is de eerste profclub in Nederland waar amputatievoetbal gespeeld wordt. Alle spelers in het team hebben een lichamelijke beperking: de meesten missen een been, enkelen een arm.

Sinds vorige week ondersteunt de profclub PSV de Stichting Amputatie Voetbal Nederland die sinds 2017 bestaat. Het elftal, waarin elf jongens voetballen, bestaat uit leden die uit het hele land komen. Ze trainden tot voorkort alleen elke zondag in Vleuten. Vanaf begin van het jaar trainen ze nu ook met steun van PSV, de PSV Foundation, Zwaluwe Jeugdactie, Uniek Sporten Zuid-Brabant en Eindhoven Sport in Eindhoven. Omdat ze nu onder de vleugels van PSV amputatie voetbal spelen, kan de club vanaf seizoen 2019-2020 zelfs meedoen aan de Europa League van het amputatievoetbal.

Onder leiding van PSV-trainer Harm Oppers wordt het team, dat met de week groeit, klaar gestoomd voor Europa.