Foto: Tim van Dijk

PHILIPSBURG – Het oorspronkelijke doel was openen in november, maar die datum is verplaatst. Nu staat de heropening van de vernieuwde luchthaven Princess Juliana International Airport op Sint-Maarten gepland rond half december 2018. De luchthaven die verwoest werd en niet langer gebruikt kon worden door toedoen van orkaan Irma in september 2017, zal niet volledig openen.

“We openen in december alleen de begane grond, waar we de vertrek- en aankomsthallen beide tijdelijk geplaatst worden. In een later stadium zal ook de eerste verdieping opengaan en zullen de vertrekken daar plaatsvinden. De volledige luchthaven zal rond 2020 gereed zijn”, zegt Audrey St. Luce-Jack, corporate communicatiespecialist van het vliegveld.

Door Tim van Dijk

De grote paviljoen-tenten die tijdelijk werden neergezet in februari 2018, zodat vluchten naar en vanuit Sint-Maarten gewoon konden plaatsvinden, worden na de heropening verwijderd. Momenteel werkt Commodore N.V., het constructiebedrijf dat het reconstructie-contract toegewezen kreeg, aan fase één, die Package One-Temporary Operations genoemd wordt. Hieronder valt de bouw van de tijdelijke check-in counters, de immigratie en emigratie ruimte, kantoren, beveiliging, CCTV, bagagebanden, IT systemen, restaurants, allemaal op de begane grond.

Ballast Nedam is verantwoordelijk voor reparaties aan het dak. Naar verwachting is het dak van de luchthaven uiterlijk januari 2019 gereed en orkaanbestendig.

Meer vluchten naar Sint-Maarten
Luchtvaartmaatschappijen durven het weer aan en laten meer vluchten naar Sint Maarten vertrekken. Zo startte American Airlines met dagelijkse vluchten uit Charlotte vanaf 4 november en zullen Philadelphia en New York vanaf 19 december extra goed bereikbaar zijn.

Toerisme blijft de belangrijkste inkomstenbron van Sint-Maarten. Dat er meer vluchten naar Sint-Maarten komen is belangrijk voor het herstel en de economische ontwikkeling van het eiland. Naast de luchthaven zijn ook de (jacht)havens belangrijk om toeristen naar het eiland te laten komen. Op 14 en 28 november zullen in die havens, voor het eerst sinds Irma, passagiers van zes cruiseschepen aanleggen