Foto: Jacqueline Hooftman

WILLEMSTAD – De overheid van Curaçao investeert ‘zeker tien miljoen gulden, zelfs meer’ in het openbare strand bij Marie Pampoen. Dat zegt Hugo Clarinda, senior management assistent bij het Curaçao Toeristen Bureau (CTB). Ondernemers bij de pier van Marie Pampoen bekijken de ontwikkelingen met argusogen.

Fase drie van het project omhelst de inrichting van een horecaplein: een groot terras met twee restaurants en twee duikscholen. Sea Side Terrace en Surf &Turf moeten hun plek aan het strand opgeven en hun intrek nemen in nieuwe gebouwen aan het plein. Duikschool Twin Divers moet zijn container verruilen voor een nieuw onderkomen en krijgt concurrentie.

Huur
Op de nieuwe locatie zal de ondernemers huur gevorderd worden. Mark Brown van Twin Divers is al op de hoogte van het bedrag dat hij moet gaan betalen. De eigenaren van de restaurants zijn zeer ontstemd over de plannen van de overheid, en denken niet aan verhuizen. “Na alles wat we hier in decennia op eigen kracht hebben opgebouwd”, zegt een van hen.

Plattegrond voor het sportterrein van Marie Pampoen, het project waar MEO 3 miljoen gulden in investeert. Foto: CTB

Fase twee van ‘Marie Pampoen Recreational Park’, de herinrichting van het sportterrein nabij Steenrijk – waar zich een voetbalveld, basketbalveld en het veld voor ‘bolas krioyas’ (jeu de boules) bevonden en weer nieuw worden aangelegd – valt evenmin bij iedereen in goede aarde. Fundashon Hubentud den Ambiente Sano, sinds 15 jaar beheerder van een soortgelijk terrein voor voetbal en bolas krioyas in de wijk Steenrijk, voelt zich gedupeerd.

Geen geld
“Drie miljoen gulden? Wij vragen al jaren tevergeefs om een paar duizend gulden voor een afrastering en voor een bar”, zegt beheerder Shirley Adamus, die bij gebrek aan beter houten pallets rond het voetbalveld heeft gezet. “Zelfs voor het vakantieplan voor de kinderen heeft de overheid geen geld.”

Bolas Krioyas is een populaire sport op het eiland. Foto: Jacqueline Hooftman.

Momenteel vindt in Steenrijk het kampioenschap van de Federashon Bolas Krioyas plaats. “Ons veld wordt druk bezocht, het hele jaar door zijn er activiteiten en kampioenschappen”, zegt Adamus, die toestemming gaf om de tribunes van Marie Pampoen tijdelijk bij Hubentud den Ambiente Sano te parkeren. “We zijn de overheid ter wille, maar laat zij ons dan ook helpen.”

Onderhoud blijft uit
Sportorganisatie Sedreko tekende in 1998 voor het onderhoud van het terrein. Adamus schudt meewarig het hoofd. “Er is al die jaren niets gedaan.”

Onderwijsminister Marilyn Alcala-Walle (PAR), belast met sportzaken, zegt dat zij niet van de situatie op de hoogte is. Ook kan zij niets zeggen over de upgrading van het sportterrein bij Marie Pampoen. “Ik ben er niet direct bij betrokken aangezien het project uitgaat van economische ontwikkeling.”

Op een bord bij Marie Pampoen staat dat de herinrichting van het sportterrein wordt gefinancierd door het ministerie van Economische Ontwikkeling. Volgens Clarinda van CTB, is het budget van drie miljoen gulden afkomstig van de kapitaaldienst van de overheid. “We gebruiken niets van de opbrengst van omzetbelasting op hotelkamers. Dat bedrag, jaarlijks tussen de acht en tien miljoen gulden, gebruikt CTB voor de promotie en marketing van Curaçao als toeristische bestemming.”

Publieke stranden op de schop
Eerder maakte het CTB bekend dat publieke stranden op de schop gaan. De metamorfose zou in totaal acht miljoen moeten gaan kosten – een miljoen voor elk van de acht stranden – en aanmerkelijk goedkoper zijn dan de realisatie van Marie Pampoen Recreational Park.