Foto: Roelie van Beek

WILLEMSTAD – Dag en nacht beveiliging, toiletten, verhuur van strandstoelen en zelfs een kijktoren. Acht publieke stranden op Curaçao worden aangepakt om deze vooral veiliger te maken en voorzien van faciliteiten. Het ontwerp voor het eerste strand, Caracasbaai, ligt al klaar.

Artikel gaat verder na de video

Door Roelie van Beek

Het Curaçao Toeristen Bureau (CTB) nam vorig jaar het beheer van acht publieke stranden over: Caracasbaai, Daaibooi, Santa Cruz, Lagun, Grote Knip, Kleine Knip, Jeremi en Playa Forti.

Deze stranden krijgen beveiliging, bewaakte parkeergelegenheid, een gebouwtje met toiletten, douches en kleedkamers, een bar en restaurant en verhuur van strandstoelen, kajaks en meer als het aan CTB ligt. Dit gaat ongeveer 1 miljoen gulden per strand kosten.

“We willen lokale ondernemers de kans geven om diensten aan te bieden op onze stranden, net zoals je elders in de regio als toerist door lokale mensen wordt bediend”, zegt Hugo Clarinda, waarnemend directeur van CTB.

“Van de uitbaters van horeca op de stranden, verhuurders van strandstoelen en aanbieders van watersportactiviteiten gaan we een financiële bijdrage vragen voor de security. Voorop staat, dat de stranden gratis toegankelijk blijven voor het publiek”, zegt Clarinda.

Kijktoren met lift
Bouwkundige Raichel Martina (32) heeft onlangs zijn ontwerp voor Caracasbaai aangeboden aan minister van Economische Ontwikkeling Steven Martina (MAN). “Mijn plan is goedgekeurd.”

Onderdeel van zijn plan is een grote uitkijktoren met een lift voor gehandicapte en oudere badgasten. “Vanaf die toren heb je uitzicht over het Spaanse Water, de Tafelberg, schiereiland Caracasbaai en de zee.”

Bij het strand komt een kantoor van de toeristenpolitie Politur, en er is 24/7 bewaking op het strand, vertelt Martina verder. “Ik heb voorgesteld dat er drones worden ingezet bij het toezicht, en dat de bar en het restaurant worden voorzien van zonnepanelen voor duurzame energieopwekking.”

Martina zegt dat hij het idee voor ‘upgrading van onze stranden’ kreeg toen hij bouwkunde studeerde. “Ik dacht als eerste aan Playa Jeremi, populair bij Curaçoënaars.” Martina stoorde zich aan zwerfafval, aan carbon van de barbeque die op het zand was gegooid.

“Als er faciliteiten zouden zijn, en voldoende security, dan gebeurt zoiets niet. Onze bevolking verdient het om naar een schoon strand te kunnen gaan en daar ook ’s avonds veilig te kunnen verblijven.”

‘Niet te duur’
Op het strand Caracasbaai waar vooral de lokale bevolking komt, zijn de plannen nog niet bekend. Gian Tramm reageert dat meer faciliteiten nodig zijn en ze is ook bereid om voor te betalen: “50 cent of 1 gulden, dat is geen probleem. Maar niet dat ik 10 gulden moet betalen om op dit strand te komen.”

Mataniel Nahr zegt ook ervoor te zijn vooral om de beveiliging. “Je bent dan zeker dat je je auto kan achterlaten en kan genieten van het strand.”