Foto: RCN SZW

KRALENDIJK – De unit Sociale Zaken en Werkgelegenheid (unit SZW) van de Rijksdienst Caribisch Nederland (RCN) vergoedt vanaf deze maand het trekken van tanden of kiezen (extracties) op Bonaire.

Er zijn dit jaar afspraken met tandartsen op Bonaire gemaakt over het vergoeden van extracties bij mensen met een uitkering of een ander inkomen niet hoger dan het WML (red. wettelijk minimumloon), meldt SZW.

Bewoners van Bonaire die 18 jaar en ouder zijn die niet meer verdienen dan het minimumloon of die een Algemene Ouderdomsverzekeringpensioen (AOV) hebben zonder andere inkomen, komen dus ook hiervoor in aanmerking.

Meer tandartsvergoedingen volgen
Voor degenen die een onderstand (uitkering) ontvangen volgt vanuit de unit SZW meerdere vergoedingen: “Voor de volgende fase wordt met de tandartsen gekeken naar mogelijkheden om ook andere tandartskosten te vergoeden voor deze doelgroep. In die gevallen zal er wel gewerkt worden met een begroting.” Momenteel heeft deze doelgroep geen verklaring nodig. Dit is wel het geval bij de andere twee doelgroepen.

Sinds 1 januari 2015 moeten eilandbewoners van 18 jaar en ouder net als in Nederland zelf voor de tandartskosten draaien. Volgens het Centraal Bureau voor de Statistiek ging in vergelijking met 2013 en 2017 tien procent minder inwoners van Bonaire naar de tandarts. Het blijkt dat tandartspatiënten de tandarts mijden om met hun pijnklachten naar de huisarts te gaan.

Een huisartsconsult is wel gratis. Mensen in de laagste inkomstcategorie stellen volgens de unit SZW een bezoek aan de tandarts bij kiespijn soms lang uit. De reden is omdat ze zelf de kosten van extracties moeten betalen. Daarom voegde de unit deze kosten toe aan de bijzondere onderstand.

Andere regeling Saba en Sint-Eustatius
Voor Saba en Sint-Eustatius geldt deze tandartsvergoeding niet. Maar volgens RCN kregen burgers van deze eilanden al ondersteuning.