Foto: ZVK BES

KRALENDIJK – Tandartspatiënten op Bonaire mijden de tandarts, omdat het consult niet meer vergoed wordt. Zij halen liever een pijnstiller of antibiotica voor kies- of tandpijn bij hun huisarts.

Inwoners van Bonaire, Sint-Eustatius en Saba (BES) moeten sinds 2015 vanaf 18 jaar zelf hun tandartsconsult van omgerekend €21,- (2018) betalen. Een gebitsreiniging kost €12,39 per vijf minuten. Op Bonaire liggen de tarieven zo’n tien procent hoger dan in Nederland in verband met onder meer import van materialen. Een huisartsbezoek wordt wél vergoed.

Tekst gaat verder na de video

 Door Ronald A. Muyden

Deze prijzen worden gereguleerd door de Nederlandse Zorgautoriteit (NZa) en gevolgd door het Zorgverzekeringskantoor BES (ZVK). Het ZVK is de uitvoerder van de zorgverzekering voor Bonaire, Sint-Eustatius en Saba, in opdracht van het ministerie van Volksgezondheid, Welzijn en Sport (VWS).

Tandarts Eric Hagens, oud-voorzitter van de – eind oktober 2017 opgehouden te bestaan – Bonaire Dental Association (BDA), ziet in zijn praktijk ook een terugloop. “We hadden dagelijks tien patiënten met pijnklachten. Tegenwoordig zijn dit drie á vier.”

Kiezen tussen de tandarts en de huur betalen
Cristiana Heredia (60) die sinds 1995 op het eiland woont, is in 2016 voor het eerst naar de tandarts gegaan. “Een tand begon af te brokkelen.” Ze was toen net te laat voor de gebitsanering op kosten van de Zorgverzekeringskantoor BES (ZVK) dat begin 2011 tot en met eind 2014 mogelijk was.

“Sindsdien ging ik een paar keer naar een halfjaarlijkse controle. Maar de tandarts is duur”, zegt ze. Heredia vertelt dat ze in de maand rond € 863,- verdient. Haar huur is rond de €476,-, water en stroom ruwweg €94,- en kabel ongeveer €32,- .

‘Het betalen van mijn huur gaat voor een duur tandartsbezoek’

Dit is exclusief onder meer levensmiddelen die op het importeiland relatief duur zijn. Daarom heeft haar huurbetaling prioriteit op een tandartsconsult. “Ik kan bezuinigen op voedsel, en brood eten, maar niet op mijn huur.”

Weinig jongeren gaan naar de tandarts
Ondanks tandheelkundige zorg en mondzorg geheel kosteloos is voor 17-jarigen en jonger, constateert het ZVK uit zijn interne gegevens ‘dat slechts een kwart tot de helft’ vanuit deze doelgroep jaarlijks naar de tandarts gaat. De reden hiervoor komt deels door de ‘onbekendheid van wat allemaal vergoed wordt voor onder meer kinderen’, aldus Pieter Degen, Hoofd Zorginkoop ZVK.

Tandartsen Bonaire tekenen voor preventief voorlichtingsprogramma. Foto: ZVK BES

Het ZVK geeft daarom gehoor aan een recentelijk oproep van staatssecretaris Paul Blokhuis van VWS tot meer initiatief op de BES-eilanden voor preventie.

Preventie programma tandheelkunde
Op 1 januari 2019 start een preventieprogramma op Bonaire voor 6-jarigen en jonger. Bij gebleken succes van deze pilot zal het programma uitgebreid worden naar de leeftijden 7 tot en met 17 jaar en naar Sint-Eustatius en Saba.