Foto: Marcia van Oers

PHILIPSBURG – De voormalig parlementariër Silvio Matser is woensdag opnieuw veroordeeld tot een gevangenisstraf van 8 maanden, waarvan 2 voorwaardelijk, voor verkiezingsfraude tijdens de verkiezingen in 2014.

Daarmee kwam men in de rechtbank op woensdagochtend tot eenzelfde conclusie als de rechter op 21 februari. De hoofdverdachte, de 52-jarige Matser, was hierbij niet aanwezig.”Hij was te zenuwachtig om hier te zijn”, aldus zijn advocaat.

Als bijkomende straf geldt een ontzetting uit het passief kiesrecht voor de duur van 5 jaar. De officier van justitie eiste destijds 2 jaar gevangenisstraf en de ontzetting.

Het onderzoek OCTOPUS betreft de verkiezingsfraude tijdens de parlementsverkiezingen van 29 augustus 2014 op Sint-Maarten waarbij twintig verdachten betrokken zijn.

Stemmen van gedetineerden
Gedetineerden geld in ruil voor hun stem en werd een lijst met stemgerechtigde gedetineerden aan een buitenstaander verstrekt. Gevangenisdirecteur Edward Rohan werd begin dit jaar als medeplichtige veroordeeld tot 160 dagen, waarvan 80 voorwaardelijk.

Tijdens de zitting werden nog twee stemmenkopers door de rechter veroordeeld tot een gevangenisstraf van drie maanden en een proeftijd van twee jaar met als bijkomende straf een geldboete van 100 USD.

‘Geen democratie’
Stemmen kopen; ‘vote buying’, danwel omkoping, wordt als een kwalijk misdrijf gezien door de rechter: “dat mensen zo een zetel in het parlement kunnen kopen, is geen democratie.”