Foto: Hilbert Haar

PHILIPSBURG – Gevangenisdirecteur Edward Rohan hangt een gevangenisstraf van negen maanden boven het hoofd, voor het verstrekken van een lijst van gedetineerden met kiesrecht in de Pointe Blanche gevangenis in 2014.

Parlementariër Silvio Matser, die in 2014 voor het eerst aan de verkiezingen meedeed en die Rohan om deze informatie vroeg, gaat voor twee jaar het gevang in als het aan de openbare aanklager ligt. Het OM wil Matser ook voor 5 jaar uit het passief kiesrecht ontzetten. Matser werd in maart 2016 gearresteerd op verdenking van verkiezingsfraude.

Rohan verscheen op de zitting op woensdagmorgen, maar Matser liet voor verstek gaan. Rohan werd in februari 2017 voor drie maanden met betaald verlof gestuurd. “Sindsdien heb ik niks meer gehoord”, zegt hij. Rohan ontvangt nog steeds zijn volledige salaris van 12,000 gulden bruto per maand.

Edward Rohan betreedt de rechtbank

De gevangenisdirecteur werd in augustus 2014 benaderd door zijn jeugdvriend Matser met het verzoek om informatie over gevangenen met kiesrecht. “Ik wist niet eens dat gedetineerden mochten stemmen”, aldus Rohan tegen de rechter.

Het OM stelde vast dat er fraude is gepleegd met behulp van de lijst die Rohan had verstrekt: “Stemmen zijn verkocht en gekocht in de gevangenis.”

Matser’s advocaat Cor Merx verliet de zitting nadat een verzoek om de zaak aan te houden werd afgewezen. De rechtbank doet uitspraak op 21 februari.