Foto: Peter Eikelenboom

WILLEMSTAD – De bewoners van de ‘vergeten’ wijk Zwaan, een buitenwijk van Willemstad, gaan in samenwerking met studenten van de faculteit Bouwkunde van de Universiteit van Curaçao, UoC, hun ideeën en wensen omzetten in concrete plannen.

Tekst gaat verder na de video

Door Peter Eikelenboom (Nederlandse ondertiteling)

Door de aandacht die Caribisch Netwerk eerder aan deze achterstandswijk bij Scharloo besteedde, kwam bij de studenten het plan op om met een reëel Curaçaos probleem een studieopdracht uit te voeren. Dat leidde tot een samenwerking tussen de Universiteit, de stichting Swaen i Bisendario (Zwaan en Bewoners) en Unidat di Bario (Eenheid in de Wijk).

Enquête eerste stap
De eerste stap was een enquête onder de bewoners van de wijk organiseren. Vijf groepjes van twee vrijwilligers gingen in het weekend de wijk in met een formulier met vragen.

‘Sommige bewoners hebben geen elektriciteit, drinkwater of toilet’

Technische vragen over de kwaliteit van de woningen, maar ook of de bewoners de beschikking hebben over drinkwater, elektriciteit en is er een toilet, een douche een keuken etc. In enkele gevallen moeten de wijkbewoners op zo’n vraag nee zeggen. Sommigen hebben een regeling getroffen met de buren voor de levering van elektriciteit.

Illegaal
De bouwsels op het terrein zijn illegaal. De grond is van de overheid. De onzekerheid die dat met zich meebrengt zorgt ervoor dat de bewoners met minimale middelen een dak boven hun hoofd hebben gebouwd. Ook de sociale situatie van de bewoners komt aan bod. Die zijn bestemd voor de medewerkers van stichting Unidat di Bario. Die bekijken hoe bewoners vooruit kunnen worden geholpen, bijvoorbeeld als het gaat om werk en scholing.

‘Het moet betaalbaar zijn, dus verwacht geen paleizen’

De studenten werken veertien weken aan het project en willen met twee of drie scenario’s komen. De bestaande geïmproviseerde woningen moeten waarschijnlijk tegen de vlakte. Jefta van der Elst, docent bouw en civiele techniek ziet geen andere mogelijkheid. Er moet wat anders voor in de plaats komen. “Het alternatief voor de bewoners moet wel betaalbaar zijn, dus verwacht geen paleizen”, zegt hij.

De studenten baseren zich op normen die sociale woningbouw stichting FKP hanteert voor bouw van woningen. Omdat ook de leefbaarheid in het geding is, worden bijvoorbeeld ook groenvoorziening en afvoer van regen- en afvalwater in de plannen van de studenten meegenomen

Hulp zoeken bij instanties
Stichting Swaen i Bisendario wil met de plannen aankloppen bij overheidsinstanties. De resultaten van de enquête drukken volgens de stichting ‘de autoriteiten met hun neus op de feiten over de onleefbaarheid in Zwaan’.