Foto: Helpsxm

PHILIPSBURG – De verwoestende orkaan Irma die in september vorig jaar over de Bovenwinden raasde, trok ook sporen in het leven van DJ Jansen en Joost de Jong. Zij deden vanuit Nederland verwoede pogingen om vrienden en bekenden op Sint-Maarten vlak na de orkaan te traceren.

De partners lanceerden vervolgens helpsxm.org en besloten al hun bezittingen in Nederland te verkopen om op Sint-Maarten een food share project te lanceren.

Gratis maaltijden
Terwijl Joost de Jong in Nederland bleef om de verkoop van hun huis in Sleeuwijk te regelen, vertrok DJ Jansen een maand geleden naar Sint-Maarten. In Philipsburg hoopte hij de basis te leggen voor het Freegan Food Café, een initiatief voor het verstrekken van gratis maaltijden in wijken waar de nood na orkaan Irma nog steeds hoog is.

Vlak voor vertrek sloegen bij DJ de twijfels toe. “Ik dacht: waar begin ik aan? Meer dan twee maanden zonder Joost. Ik lijk wel gek!”

Vijf dagen per week koken, vijf dagen lang
Maar eenmaal op Sint-Maarten was hij vastberaden. “In februari waren Joost en ik al op Sint-Maarten om met voedsel te helpen. We hadden in Nederland geld ingezameld en waren van plan om drie dagen te koken, driehonderd maaltijden in totaal. De eerste dag kregen we de vraag of we vijftig maaltijden aan een ouderenopvang konden leveren en zestig maaltijden aan een noodopvang. Uiteindelijk hebben we vijf dagen per week gekookt, vijf weken lang.”

‘Een jaar na de orkaan zijn er nog steeds mensen met een huis zonder dak’

Het was schokkend om te zien hoe traag de wederopbouw op gang kwam, zegt DJ. “Nu, een jaar na de orkaan, zijn er nog steeds mensen met een huis zonder dak. Hele gezinnen in erbarmelijke omstandigheden. Het is triest.”

Maaltijden uitdelen vanuit de achterbak.

Terug in Nederland ontstond het idee om voor langere tijd naar Sint-Maarten te gaan en door te gaan met voedsel uitdelen. DJ kon na terugkeer direct op hulp van sponsors en vrijwilligers rekenen.

“Dit is precies zoals Joost en ik het ons hadden voorgesteld: supermarkten die restanten van verse producten doneren, toeristen die een paar uur komen helpen in de keuken, vrijwilligers die in de wijken voedsel helpen uitdelen.”

‘Ha, groente en fruit, zeggen de mensen’

De maaltijden zijn honderd procent plantaardig. “Ik hield er rekening met weerstand, negatieve opmerkingen, maar die heb ik nog niet gehoord.” zegt DJ. “Iedereen is blij met de maaltijden. ‘Ha, groente en fruit,’ zeggen de mensen. Je ziet ook dat mensen het heel hard nodig hebben, zo’n gezonde maaltijd. De nood is nog steeds heel hoog.”

Donaties
DJ krijgt intussen meer donaties: kleding en schoenen van het Rode Kruis. En supermarkten doneren honden en kattenvoer. “Ik ben zo dankbaar en gelukkig,” zegt DJ. “Het is voor ons allen een blessing.”