Foto: Wikipedia

ORANJESTAD – De rechter wil zoveel mogelijk NGO’s horen in augustus om tot een uitspraak te komen in het conflict over een nieuw bestuur van Aruba’s grootste natuurpark Arikok.

Al enige tijd is er een conflict omdat de minister het niet eens is met een aantal beslissingen van de beheerstichting. Zoals het opkopen van nieuwe natuurgebieden. De stichting krijgt meer dan 2,5 miljoen florin aan overheidssubsidie per jaar.

Het bestuur verwijt de minister juist inmenging. Dutch Caribbean Nature Alliance (DCNA) met als beschermvrouwe prinses Beatrix, mengde zich ook in de discussie en wees de minister op het belang van een onafhankelijk bestuur.

Het bestuur stapte afgelopen week ineens op. De regering schakelde toen hulp in van de rechter.

landsadvocaat Jeannot De Cuba

Volgens de opgestapte voorzitter Greg Peterson wil de rechter in augustus eerst zoveel mogelijk NGO’s horen voordat hij een vonnis velt.

ex-bestuursvoorzitter Greg Peterson

Tijdelijk bestuur
Afgelopen week werd al voor de rechter besloten om een tijdelijk bestuur aan te stellen met onder meer oud-gouverneur Fredis Refunjol. Dit bestuur moet ook een rapport opstellen over de situatie dat ze straks aan de rechter als advies aanbiedt.