Foto: Hilbert Haar

PHILIPSBURG – De ombudsman van Nederland en de ombudsvrouw van Sint-Maarten hebben de handen ineengeslagen om burgers uit de brand te helpen die nog steeds worstelen met de naweeën van orkaan Irma.

Reinier van Zutphen (op dat moment op bezoek op het eiland) en Nilda Arduin willen burgers helpen die ontevreden zijn over de overheid bij het uitblijven van hulp.

“We willen het procedurele deel voor onze rekening nemen en we gaan uitzoeken hoe we mensen kunnen helpen die onmiddellijk assistentie nodig hebben”, zegt Van Zutphen.

Sint-Eustatius en Saba
Na het bezoek op ook Saba en Sint-Eustatius, zagen zij dat er nog veel moet gebeuren. Ombudsman Van Zutphen gaf eerder tegenover Caribisch Netwerk flinke kritiek op politiek Den Haag. “Het is belangrijk dat de overheid vaart achter de hulp zet. Men moet geen hulp gaan achterhouden op formele gronden; de regels moeten niet in de weg gaan zitten.”

Om de overheid te bewegen tot snellere actie, en om zoveel mogelijk burgers te helpen, wijkt de ombudsman af van zijn traditionele – en langdurende – onderzoeksmethoden.
“We gaan niet wachten op individuele klachten”, zegt Van Zutphen. “We weten wat de problemen zijn. Dat gevoel van urgentie moet worden vertaald in actie en de overheid moet al het mogelijke doen om zoveel mogelijk huizen te repareren.”

Hij vraagt ook dringend aandacht voor armoede en gezondheidsproblemen op Saba en Sint-Eustatius. “Die onderwerpen verdienen meer aandacht. Het is niet alleen een kwestie van geld; het gaan om veel meer.”