Foto: Laura Bijnsdorp

DEN HAAG – De Nationale Ombudsman uit forse kritiek op politiek Den Haag over de wederopbouw van Sint-Maarten. Die komt maar niet op gang en het eiland is ‘onveilig’, stelt ombudsman Reinier van Zutphen.

Volgens de Nationale Ombudsman moet de politiek in Nederland en op Sint-Maarten snel in actie komen om de wederopbouw op gang te krijgen. “Als er nu een kleine orkaan komt met veel regen, dan is het leed niet te overzien”, aldus Van Zutphen na afloop van zijn bezoek aan Sint-Maarten.

John Samson sprak de ombudsman vlak voor zijn vertrek van Sint-Maarten

 Download audio

‘Erg onveilig’
De situatie op Sint-Maarten is voor veel inwoners volgens van Zutphen ‘erg onveilig’, omdat veel huizen nog niet in staat zijn om de minste orkanen te weerstaan.

“Iedereen zegt ‘het is heel urgent’, maar ik zie niet dat de urgentie wordt omgezet in handelen”, aldus Van Zutphen. “Ik heb de indruk dat er een of twee projecten goed lopen, maar de andere nog helemaal niet.”

Den Haag verantwoordelijk voor trage wederopbouw
De ombudsman roept politiek Den Haag op om verantwoordelijkheid te nemen, zodat de wederopbouw sneller op gang komt. “Den Haag heeft het geld ter beschikking gesteld en zij moeten ervoor zorgen dat het geld goed gebruikt wordt.”

Ook de Sint-Maartense overheid krijgt forse kritiek van de ombudsman. Die heeft toezeggingen aan burgers gedaan om hun daken te repareren, maar komt die lang niet na, stelt Van Zutphen.

Bezoek aan de Bovenwinden

De ombudsman van Nederland heeft de afgelopen dagen een bezoek uitgebracht aan Sint-Maarten, Saba en Sint-Eustatius. De voornaamste reden voor zijn bezoek was om zelf te zien hoe het met de eilanden gaat na de verwoesting van orkaan Irma en Maria in september 2017.

Op Sint-Maarten sprak ombudsman Reinier van Zutphen onder anderen met interim-premier Leona Marlin-Romeo, de voorzitter van het parlement, met verschillende maatschappelijke organisaties en ook zijn collega-ombudsman op Sint-Maarten.