Foto: Sam Jones

SCHIPHOL/UTRECHT – Wie wil meewerken aan de wederopbouw van Sint-Maarten na orkaan Irma, moet op vakantie naar het eiland of er gaan werken. Dat vinden mensen die dit jaar zelf naar het eiland afreizen.

Sint-Maarten werd vorig jaar zwaar getroffen door orkaan Irma, maar veel is nog niet hersteld. Met het nieuwe orkaanseizoen voor de deur zijn er veel zorgen. Ook de Nationale ombudsman uitte onlangs flinke kritiek op politiek Den Haag voor het uitblijven van actie.

Reizigers op Schiphol, onderweg naar het eiland, trekken zich weinig aan van de situatie. Ze gaan op vakantie naar Sint-Maarten, nemen cadeautjes mee voor familie of willen er zelfs blijven om te werken.

Door Sam Jones

De vooruitzichten zijn alleen nog niet geweldig voor wie het eiland wil steunen met een vakantie. “Momenteel is ongeveer eenderde van de hotels klaar om gasten te ontvangen”, zegt Mia Groote Veldman van ABC Travel, een reisorganisatie gespecialiseerd in het Caribische gebied. De verwachting is dat eind van het jaar vijftig procent van de hotels hersteld is.

‘Men is nog huiverig om te boeken naar Sint-Maarten’
– Mia Groote Veldman (ABC Travel)

Er wordt ook nog niet zo veel gevlogen op Sint-Maarten. “Vanuit Nederland heeft alleen de KLM twee cirkelvluchten op Sint-Maarten in combinatie met Curaçao. Vanuit Frankrijk vliegt Air France twee keer per week naar het eiland”, vertelt Groote Veldman.  TUI gaat nog niet, maar hoopt later dit jaar er weer heen te vliegen. Tickets zijn ook duur, in de praktijk zo’n duizend euro.

Bij ABC Travel merken ze dat ook veel mensen de kat nog uit de boom kijken. “Men is nog huiverig om te boeken naar Sint-Maarten”, zegt Groote Veldman. “De afgelopen maanden kregen we zo af en toe een aanvraag binnen. Maar het is nog niet veel.”