Foto: Vader Piet

ORANJESTAD – Het nieuwe windpark bij Urirama gaat definitief niet door, maar de exploitant laat het daarbij niet zitten. In onderhandeling met de regering probeert deze nu extra windmolens in het bestaande windpark bij Vader Piet voor elkaar te krijgen.

Ariën Rasmijn in gesprek met exploitant Henk Hutting

Afgelopen vrijdag besloot de ministerraad om de hindervergunning voor het omstreden windpark van acht molens in te trekken. Omwonenden protesteren al sinds het vorige kabinet van AVP het tweede windpark aankondigde. Zij waren vooral bang voor hun gezondheid en geluidsoverlast. Ook waren er zorgen voor verstoring van het bekende bedevaartsoord, Kapel Alto Vista. Deze kapel is ook een populaire toeristenpleister.

Aantal nieuwe windmolens
In 2014 gaf de regering toen de vergunning af en sloot ook een leveringscontract met exploitant Hutting. Door diezelfde overeenkomst kan Hutting nu nog aan tafel met de huidige regering, ook al is het tweede windpark van de baan. Het doel is meer windturbines aan te leggen bij het windpark Vader Piet in San Nicolas. Hutting’s bedrijf legde ook dat windpark aan in 2008. Toen deed hij al zaken met de regering onder MEP. Deze partij zit nu weer in de regering.

Afnemer van de windenergie, is het nationale energiebedrijf WEB. Die doet op dit moment onderzoek naar hoeveel extra windturbines erbij kunnen. “Zij zeggen tussen de zes en acht, maar het kunnen er ook tien worden”, aldus Hutting.