Foto: Foto: Defensie

PHILIPSBURG – Het Openbaar Ministerie wil een onderzoek via de rechter afdwingen naar corruptie en fraude in de haven van Sint-Maarten.

Officieel gaat het om een verzoek tot een civiele enquête bij de havenbedrijven die in handen van de staat zijn. Want tot nu toe komt het OM niet verder in het onderzoek.

De haven verzet zich tegen dit verzoek. De advocaat erkent wel misstanden. Maar dat er niets meer te onderzoeken valt omdat alle feiten bekend zijn. De haven leed 25 miljoen dollar schade door orkaan Irma. Ze wil alles inzetten op herstel en is dus liever geen geld en tijd kwijt aan een civiele enquête.

Topje van de ijsberg
Het OM spreekt van het topje van de ijsberg dat aan het licht is gekomen. Justitie vermoedt echter jarenlang wanbeleid in de haven. Zoals bij het beveiligingsbedrijf Checkmate Security dat een contract kreeg, driemaal zo hoog als dat van zijn voorganger. Ook de integriteitsrapporten van PriceWaterhouseCoopers en de Bob Wit-commissie geven hiertoe aanleiding.

Inmiddels is havendirecteur Mark Mingo geschorst op verdenking van fraude van zo’n 13 miljoen dollar. Volgens het OM spande Mingo daarbij samen met Checkmate-directeur O’Neal Arrindell. Zij verhoogden contracten met baggeraar Devcon voor ruim 3,1 miljoen dollar en accepteerden een frauduleuze rekening van 1,2 miljoen dollar voor mobilisatiekosten. Daarvan betaalden Mingo en Arrindell weer 370 duizend dollar aan het parlementslid Frans Richardson.

Dit drietal verschijnt op 11 juni voor het eerst voor de rechter. En op 26 juni spreekt de rechter zich uit over het onderzoeksverzoek van het OM.