Foto: Pixabay

KRALENDIJK – Carlos kan er met zijn hoofd niet bij en vraagt zich af ‘hoe het mogelijk is dat stemmers voor Maduro hebben kunnen kiezen’.

“Het is onwetendheid om een president te herkiezen die een land heeft verwoest”, reageert de Venezolaanse Bonairiaan op de uitslag van de verkiezingen in zijn land van herkomst. Op de vraag of hij zich ook heeft geregistreerd om te stemmen, zegt hij: “Ik wil niks met die lui te maken hebben.”

De presidentsverkiezingen vonden zondag in Venezuela plaats en ook op de Caribisch-Nederlandse buureilanden werd gestemd. Nicolás Maduro werd uiteindelijk met een minimale voorsprong herkozen.

‘Ik heb mijn Venezolaanse paspoort en identiteitskaart laten verlopen’
– Carlos uit Venezuela

Vijfentwintig jaar geleden kwam Carlos met zijn ouders uit het Zuid-Amerikaanse buurland naar Bonaire. Zijn ouders hadden werk op het eiland gekregen.

De laatste keer dat hij zelf met vakantie naar Venezuela ging, was zeven jaar geleden. Bij de Venezolaanse grens krijgt hij altijd problemen als hij terug wil naar zijn thuisland Bonaire. Dat komt door zijn Nederlandse paspoort.

“Ik heb mijn Venezolaanse paspoort en identiteitskaart laten verlopen”, vertelt Carlos. Volgens de dertiger ‘krijg hij alleen maar ellende als hij moet reizen met deze documenten’. Aan ‘ellende’  moet hij ook denken als hij ziet wat de mensen in Venezuela doormaken.

“Ik heb voor Maduro gestemd”
– José uit Venezuela

Maar landgenoot José, die ook op Bonaire woont, ziet het anders. Hij heeft wel zijn stem uitgebracht. “Ik heb vóór Maduro gestemd. We zullen overwinnen!” Zijn motivatie om weer voor Maduro te stemmen, is imperialisme en buitenlandse inmenging. “Ik ben voor de soevereiniteit van Venezuela.” José vindt daarom het internationale beleid dat Venezuela nu voert, prima.

Stemmen in het buitenland

Op verzoek van Caribisch Netwerk publiceerde het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS) begin dit jaar een maatwerktabel met specifieke informatie over Bonairiaanse inwoners die afkomstig zijn uit onder meer Latijns-Amerika,

Per 1 januari 2017 waren er 175 Venezolanen met een Nederlandse nationaliteit. Het aantal inwoners met de Venezolaanse nationaliteit op Bonaire was toen 417.

Om vanuit het buitenland te kunnen stemmen, moeten Venezolanen zich registreren bij de Consejo Nacional Electoral (CNE), de nationale kiesraad van Venezuela. Volgens de CNE konden op Bonaire 189 Venezolanen deelnemen aan de presidentsverkiezingen. Hoeveel uiteindelijk hebben gestemd, is niet duidelijk.

Alle stemmen zijn vanuit de consulaten en ambassades per post verstuurd naar de CNE in Venezuela. Volgens Venezolaanse consul-generaal Yadira Pirela zijn de buitenlandse stemmen goed voor 1 procent van de meer dan 20 miljoen stemmers in Venezuela.

Er waren geen incidenten bij de verkiezingen op Bonaire. In Aruba werd er wel gedemonstreerd.