Foto: Pixabay

ORANJESTAD – Een huis kopen, de moeilijke echtscheiding afronden of een testament laten opmaken? Voor inwoners van Sint-Eustatius en Saba kan dat een moeilijke opgave worden want er is geen notaris op hun eiland.

Maandag grepen de inwoners van Sint-Eustatius hun kans om hun zorgen te uiten tijdens een bezoek van staatssecretaris Raymond Knops (Koninkrijksrelaties) en justitieminister Ferd Grapperhaus.

Bij een sterftegeval of wanneer een familielid wilsonbekwaam wordt verklaard, kunnen familieleden niet direct in actie komen. “Wie een notaris nodig heeft, zal nu naar Sint-Maarten moeten vliegen en dat is ontzettend duur”, vertelt Ivan Berkel.

Samen met veertien andere inwoners van Sint-Eustatius zit Berkel in een speciale commissie die de zorgen van burgers in kaart brengt. Sinds staatssecretaris Knops het bestuur op het eiland heeft overgenomen, is het aan deze commissie om regeringscommissaris Mike Franco te adviseren.

‘Wij noemen het de duurste vlucht van de wereld’
– Ivan Berkel

“Wij noemen het de duurste vlucht van de wereld. Een retourvlucht van twintig minuten tussen Sint-Eustatius en Sint-Maarten kost je zo’n 220 dollar. En dan moet je nog de notaris zien te betalen.”

Belofte van minister Grapperhaus
Sint-Eustatius heeft zo’n 3.100 inwoners. “Vroeger was hier regelmatig een notaris vanuit Sint-Maarten. Misschien kan Den Haag daar nu voor zorgen, zodat wij geen extra hoge kosten moeten maken”, aldus Berkel. En anders een creatieve oplossing: “De minister kan ook iemand die hier woont machtigen, zodat hij namens een notaris mag tekenen.”

Bij de afscheidsreceptie met de groep burgers op Sint-Eustatius, grijpt de commissie gelegenheid aan om een petitie te overhandigen. “We hebben echt urgent een oplossing nodig. Dus ik hoop niet dat u dit verzoek ergens in een lade stopt als u terug bent in Nederland”, zegt Berkel terwijl hij de justitieminister diep in de ogen kijkt.

‘Ik heb tegen de minister gezegd dat ik dit niet ga loslaten’
– Ivan Berkel

Hier en daar wordt er gelachen, maar Ivan Berkel blijft serieus kijken. Minister Grapperhaus vertelt dat hij een zus heeft die notaris is. Tegen de groep burgers zegt hij zich daarom goed te realiseren met wat voor probleem het eiland kampt. “Maar ik beloof het u, dit heeft een hoge prioriteit op mijn lijst.”

“Ik heb tegen de minister gezegd dat ik dit niet ga loslaten”, zegt Berkel. “Dus we rekenen erop.”