Foto: Pixabay

DEN HAAG – De maandelijkse rekening voor stroom dreigt voor de inwoners van Bonaire met tientallen procenten duurder te gaan worden. In Den Haag is er nog geen oplossing. 


Na afloop van de wekelijkse ministerraad in Den Haag – video: John Samson

Het Nederlandse kabinet staat niet meer toe dat overheidsbedrijven in de Caribische gemeenten met verlies blijven draaien. Energieleverancier WEB wil de kosten doorberekenen in de maandafrekening van de inwoners als het nutbedrijf niet de nodige subsidie krijgt.

Het lokaal bestuur op Bonaire hoopt dat minister Eric Wiebes van Economische Zaken en Klimaat (EZK) alsnog met een volledige subsidie over de brug komt, zodat er een korting komt op het vaste tarief. Minister Wiebes zegt zelf ‘onvoldoende’ in het dossier te zitten om een reactie te geven.

Er worden volgens staatssecretaris Raymond Knops (Koninkrijksrelaties) nu gesprekken gevoerd op de ministeries en met Bonaire om een oplossing te vinden.

Oplossing moet deze maand nog komen
Als er in april geen oplossing wordt gevonden, zal de energierekening waarschijnlijk vanaf mei alsnog fors duurder uitvallen. Het bestuur op Bonaire wist vorige maand op het laatste moment de nieuwe tarieven met een maand uit te stellen na protesten van burgers.