Foto: Pixabay

AMSTERDAM – “Jammer genoeg zijn we geconditioneerd met de gedachte dat het normaal is om zonder vader op te groeien”, dat vertelt de Curaçaose Julmar Simons, beter bekend als rapper Adje, in de podcast Koninkrijkskwesties.

Net als bijna de helft van de Caribische Nederlanders is ook Simons zonder vader opgegroeid. “Mijn vader kwam alleen langs wanneer het hem uitkwam.” Toen Simons zeven was verliet zijn vader voorgoed het gezin: “ik heb gelukkig een hele goede moeder. Maar een vaderfiguur miste ik wel.”

Podcast Koninkrijkskwesties

.

Caribisch Netwerk maakt in samenwerking met de publieke nieuwszender NPO Radio 1 de podcast ‘Koninkrijkskwesties’. Iedere twee weken verschijnt er een nieuwe aflevering over Antilliaans-Nederlandse kwesties. De vijfde aflevering staat online en gaat over vaders. Beluister de podcast hier.

Zelf doet Simons het nu helemaal anders. Sinds begin dit jaar is hij de trotse vader van een zoontje, dat hij samen met zijn vriendin opvoedt. In de podcast Koninkrijkskwesties vertelt Simons over wat het vaderschap met hem doet en welk effect vaderloos opgroeien op zijn leven heeft gehad.

‘De Caribische vrouw speelt ook een belangrijke rol in het voorkomen van vaderloze opvoedingen’

Ook de Curaçaose Paco Nuñez uit Amsterdam praat in de podcast openhartig over het opgroeien zonder vader en het opvoeden van drie zoons. Beide mannen delen in de podcast ook hun visie op het feit dat een groot aantal Caribische Nederlanders zonder vader opgroeit.

Maar het blijft niet alleen bij constateringen, over oplossingen wordt ook gesproken in de podcast. Volgens zowel Nuñez als Simons speelt de Caribische vrouw namelijk een belangrijke rol in het voorkomen van vaderloze opvoedingen.