Foto: Gijs van den Heuvel

KRALENDIJK – Op de eerste dag van het hoger beroep in de zaak Drum, de overval waarbij politieagent Ferry Bakx (45) in 2016 om het leven kwam, bleek dat Bonairiaan Rachyt Saragoza dit in wilde trekken.

Voorzitter rechter Diederik Radder van het Hof vroeg hem of hij daarover goed had nagedacht, waarop Saragoza zei dat hij het nut van het beroep niet meer inzag, omdat de verzoeken voor nader onderzoek in de pro formazitting waren afgewezen.

Bakx werd 17 augustus 2016 na een achtervolging doodgeschoten. Zes van de zeven verdachten hebben een Venezolaanse achtergrond, Saragoza is de enige Bonairiaan in de zaak.

20 jaar cel
Saragoza kreeg in eerste aanleg met 20 jaar cel de hoogste straf. Formeel kon het hoger beroep niet meer worden ingetrokken, zei Radder, maar het Hof zou het wel niet-ontvankelijk kunnen verklaren.

Opmerkelijk was dat advocaat-generaal Leomar Angela aandrong op voortzetting. “Ik vind de afwijzing van onderzoekswensen geen valide reden”, zei de PG. “Een goede reden zou zijn als u vindt dat de gebeurtenissen in het vonnis juist zijn beschreven en afgewogen.” Kortom, als Saragosa de straf terecht vindt.

Overleg
Saragoza wil met zijn advocaat in Nederland bespreken of hij inderdaad zijn hoger beroep intrekt. Dit zal hij op 17 mei laten weten.

De zaak tegen vijf andere verdachten die in hoger beroep zijn gegaan wordt morgen en overmorgen gewoon voortgezet, hebben de drie rechters besloten.

‘Meest vriendelijke overvaller’
Francisco Carrasqiel Alfonso is de enige van de zes Venezolanen die niet in hoger beroep is gegaan. Hij kreeg in juni vorig jaar 12 jaar cel, de laagste straf, omdat hij als ‘de meest vriendelijke’ overvaller werd betiteld door de familie die door de groep werd overvallen.

Beelden: Gemeenschappelijk Hof van Justitie