Foto: Ronald-Alejandro Muyden

KRALENDIJK – Swinda Adoptie (72) kan door alle hobbels en stenen in haar voortuin zich niet verplaatsen met een rolstoel of rollator. “Zelfs met mijn krukken struikel ik telkens.”

Ze is daarom blij met de plannen van staatssecretaris Paul Blokhuis van Volksgezondheid, Welzijn en Sport (VWS). Die stelt extra geld beschikbaar voor aanpassen van woningen en dagopvang, zodat ouderen langer thuis kunnen blijven.

Swinda Adoptie stapt in de bus van Pasadia Villa Antonia. Foto Ronald A. Muyden

Thuissituaties ouderen niet adequaat
Twee jaar terug waren al mensen van de overheid bij haar langs geweest om de situatie bij haar thuis te verbeteren, vertelt Adoptie. Maar er gebeurde niets. Ze weet alles van thuissituaties van ouderen, want tot haar pensioen twaalf jaar terug, was Adoptie bejaardenverzorger.“Vaak zijn de badkamers niet laagvloers en de wc-potten te laag.”

‘Iets kan je overkomen’ – thuiswonende oudere Shòròmbu

Volgens het Centraal Bureau van de Statistiek telt Bonaire 1431 mensen van 70 jaar en ouder, 691 mannen en 740 vrouwen. Feliciano Juan de Palm, alias ‘Shòròmbu’, is één van de tweeënveertig 81-jarigen die Bonaire rijk is. Vier keer per week gaat hij naar de dagopvang Pasadia Villa Antonia.

Feliciano Juan De Palm. Foto Ronald A. Muyden

Alleen wonen niet altijd ideaal
Shòròmbu woont zelfstandig in een door hem zelfgebouwde studio op het erf van een zus. Dit vindt hij fijn, maar het alleen wonen vindt hij soms niet ideaal. “Iets kan je overkomen. Uiteraard kan ik mijn zus bellen, maar misschien krijg je niet eens de kans om te bellen.”

Hose ‘Djo’ Egbreghts gaat niet naar een dagopvang. Hij vindt het prettiger om thuis te zijn en te lezen. “Ik vind het thuis niet saai. Meestal heb ik mensen om me heen. Zelfs in de avonduren komen vrienden bij mij. We praten dan soms tot een uur of elf.”

Hose ‘Djo’ Egbreghts. Foto Ronald A. Muyden

Drempel
Djo kan met moeite lopen, maar de drempel bij de voordeur van zijn woning hoeft nog geen aanpassing. Deze laat bovendien het regenwater buitenhuis, zegt hij. Als de 78-jarige niet meer over de drempel kan, dan mag van hem er wat aan gedaan worden. “Als het maar de functie hiervan niet aantast.”

De drie zien het niet zitten om begeleid te gaan wonen. Dit ondanks dat ze alleen wonen en zich soms eenzaam voelen. Er is op Bonaire ook steeds meer eenzaamheid onder ouderen.

Troost
Adoptie heeft haar troost gevonden in het luisteren naar de radio. Want ze ziet slecht en kan niet meer lezen, wat ze graag deed. Djo geniet onder meer van het lezen onder de boom voor zijn woning. De dagopvang voor Shòròmbu bracht hem iets onverwachts: de weduwnaar heeft daar een liefje gevonden.

Lees ook: Geld om ouderen Bonaire langer thuis te laten wonen