Foto: Hilbert Haar

PHILIPSBURG – Voor het eerst in de korte historie van het land St. Maarten verloopt de formatie van een nieuwe regering zoals het hoort. Aanstaande maandag 12 maart moet het rapport van de informateurs klaar zijn.

Dat heeft gouverneur Eugène Holiday aan de informateurs, ombudsman Nilda Arduin en Jan Beaujon, lid van de Raad van Advies, opgedragen.

De voor de hand liggende coalitie van United Democrats (UD, 7 zetels) met nieuwkomer St. Maarten Christian Party (SMCP, 1 zetel) ligt nog steeds op tafel. Er was discussie omdat SMCP bordelen, casino’s en de Festival Village zou willen sluiten, maar dat ontkent de partij.

‘Toenadering is gezocht van beide kanten en er wordt gesproken’

Politici zijn terughoudend met commentaar op het informatieproces. Binnen de UD bestaat enige ongerustheid over de benadering die Arduin en Beaujon hebben gekozen. De informateurs spreken met alle gekozen parlementariërs individueel en dat zou de positie van de politieke partijen ondermijnen.

Toch is de stemming binnen de UD is optimistisch: “Toenadering is gezocht van beide kanten en er wordt gesproken. Dus dat is goed,” zegt UD-fractielid Perry Geerlings.
Binnen de SMCP heerst een gelukzalig gevoel over het ervaren van het informatieproces. “Wij vertrouwen erop dat de andere partijen dit proces de ruimte zullen geven; daarna kunnen we allemaal verder gaan met de kunst van het onderhandelen,” aldus de partij.

Prioriteiten formatie
De opdracht aan de informateurs is de beleidsplannen van alle partijen te analyseren met de nadruk op duurzame wederopbouwplannen, toerisme, maatschappelijke infrastructuur, rechtshandhaving en de begroting.

Andere belangrijke punten zijn de samenwerking met Nederland en de daarmee samenhangende wederopbouw afspraken met de Wereldbank, de voorbereidingen op het nieuwe orkaanseizoen dat op 1 juni begint en duurzame oplossingen voor afvalverwerking.

Coalities
Een alternatieve combinatie van de UD met de NA zou St. Maarten theoretisch een stabiele coalitie geven (met 12 zetels in het 15 zetels tellende parlement). Maar waarnemers achten deze uitkomst uitgesloten. Dit vanwege de manier waarop de regering van William Marlin vorig jaar onderuit is gehaald.  De voormalige minister-president en partijleider van NA kreeg toen ook veel kritiek.

Een coalitie van UD met de partij USp van Frans Richardson ligt ook niet voor de hand. Dit vanwege de strafrechtelijke en ethische problemen met de top drie van deze lijst, Richardson, Rolando Brison en Maria Buncamper-Molanus. Deze factoren staan in de weg van het verlangen naar een ‘schone’ regering.

Lees ook: United Democrats winnen op Sint-Maarten, maar niet genoeg