Foto: José Manuel Dias

WILLEMSTAD – Sinds orkaan Irma langs raasde in september vorig jaar, zijn er nog achtduizend inwoners van Sint-Maarten afhankelijk van voedselbonnen van het Rode Kruis om te overleven. Dat zegt Henk Stomp van het Rode Kruis Curaçao.

Tekst gaat verder onder de video
Door José Manuel Dias

Voor ondertiteling: rechtsonderaan het ondertitelings icoontje aanzetten

Het Rode Kruis Sint-Maarten en haar zusterorganisatie in Nederland beheren gezamenlijk het register van mensen in acute nood. De balans na vijf maanden is niet moedgevend, zegt Stomp.

Geen geld voor voedsel
“Door gebrek aan werk hebben achtduizend mensen geen geld voor voedsel. Het proces om Sint-Maarten weer overeind te krijgen verloopt heel langzaam”, zegt Stomp. De geregistreerde gezinnen ontvangen 150 dollar aan voedselbonnen per week.

Het Rode Kruis Nederland heeft tot nu toe de humanitaire hulp aan Sint-Maarten, Sint-Eustatius en Saba gefinancierd. Het bedrag van 1.2 miljoen gulden dat op Curaçao werd ingezameld, is nog niet gebruikt.

1.2 miljoen zonder bestemming
“Het geld is nog op Curaçao, wachtend op een bestemming”, verklaart Stomp. Het Rode Kruis Curaçao wil met de nieuwe besturen van het Rode Kruis Sint-Maarten en van het Rode Kruis Sint-Eustatius gaan praten om te zien hoe deze 1.2 miljoen gulden kan worden gebruikt.

Henk Stomp van het Rode Kruis Curaçao – José Manuel Dias

Nu de verkiezingen op Sint-Maarten achter de rug zijn, zal het Rode Kruis Curaçao opnieuw een groep van twaalf vrijwilligers sturen om te helpen met het herstellen van woningen. Dat wordt de derde groep die naar Sint-Maarten afreist.

Hulp tot nu toe
Vlak na orkaan Irma stuurde het Rode Kruis Curaçao de eerste groep van twaalf vrijwilligers om het Rode Kruis Sint-Maarten te helpen met het verdelen van voornamelijk water en voedsel. Met de tweede groep ging ook een arts mee om ambulante, medische hulp te verlenen.