Foto: Gijs van den Heuvel

KRALENDIJK – Bonaire is de slechte wegen meer dan zat. Dat blijkt uit de massale steun voor de afgelopen weekend gestarte petitie ‘Fix our roads’. Binnen 24 uur was de oorspronkelijke doelstelling van 1.500 ondertekenaars gehaald en inmiddels staat de teller op meer dan 2.700.

“Het leeft, maar dat is logisch, het is een probleem voor iedereen”, zegt initiatiefnemer Henri Verhoef, die in oktober vorig jaar al veel aandacht trok met het bloemenprotest. Toen werden de gaten in de wegen gevuld met plastic bloemen.

Politieke aandacht
Toen had dat weinig resultaat, nu is hij optimistischer. Verhoef zegt dat de politiek nu wel reageert: “Ik heb al een babbeltje gehad met gedeputeerde (wethouder) James Kroon. Donderdag hopelijk met een afgevaardigde van staatssecretaris Raymond Knops (Koninkrijksrelaties) om de petitie aan te bieden.”

Het is een welles-nietes spelletje geworden tussen Bonaire en Nederland wie verantwoordelijk is

Het probleem van de slechte wegen op Bonaire heeft afgelopen weken een dieptepunt bereikt, maar speelt al jaren. Het is een welles-nietes spel geworden tussen Bonaire en Nederland over wie verantwoordelijk is voor het uitblijven van het groot onderhoud.

Steun nodig van Nederland
In oktober erkende gedeputeerde Kroon de verantwoordelijkheid voor het wegenonderhoud, maar zei steun uit Nederland nodig te hebben. Hij zei toen een plan klaar te hebben liggen en te verwachten in februari te kunnen beginnen.

Protest: bloemen geven aan waar de gaten zitten in Kaya Grandi. Archieffoto Facebook/Jolanda Strik

Staatssecretaris Knops zei tijdens zijn bezoek in januari dat het geld hiervoor klaar ligt, maar dat het Bestuurscollege nog met een goed uitvoeringsplan moet komen. Onlangs nog kondigde gezaghebber Edison Rijna aan dat dit plan binnen enkele weken klaar zou zijn.

Regen

Omdat er nog steeds niets gebeurt en de wegen door de regen van de afgelopen weken alleen maar gevaarlijker werden, startte Verhoef de petitie gericht aan Kroon en Knops.

Oppositiepartij MPB haakte daar snel op in en deed een beroep op Rijna om als ‘stabiele factor in het bestuur’ de coördinatie op zich te nemen. De partij wees daarbij ook op een arrest van de Hoge Raad, waarin de gemeente Stichtste Vecht verantwoordelijk wordt gesteld voor een dodelijk ongeluk op een slecht onderhouden weg.

Brede steun

Met ook nog 700 mensen die op papier hebben getekend heeft de petitie van Verhoef al de steun van meer dan 3.000 mensen, ruim 15 procent van de bevolking van Bonaire. Verhoef geeft toe niet zeker te weten of alle digitale ondertekenaars op Bonaire wonen. Maar breed is de steun zeker: “Als je kinderen en bejaarden niet meerekent dan is het toch een behoorlijk percentage.”