THE BOTTOM – “Na de orkaan blijven de prijzen van boodschappen maar stijgen. Ik ben geschokt”, zegt Xiomara Coffie, terwijl ze boodschappen doet op Saba. In oktober, november en december 2017, stegen veel prijzen van producten en diensten , vooral van voedsel. Vers fruit is bijna 25 procent duurder dan een jaar geleden; kaas is meer dan 14 procent in prijs gestegen. Dat meldt het Centraal Bureau voor Statistiek (CBS).

De manager van de lokale MyStore supermarkt, Kelly Johnson, zegt dat na orkaan Irma de transportroutes zijn veranderd. Het kleine eiland is grotendeels afhankelijk van import. “Vanwege de orkaanschade op andere eilanden is alles veel langer onderweg. Het kost ons veel meer omdat de scheepvaartmaatschappijen prijstoeslagen toepassen. Wij bestellen de producten minstens drie weken eerder dan dat ze op Saba aankomen.”

Maximumprijzen
Drie supermarkten op Saba – My Store Supermarket, Big Rock Supermarket en Unique Supermarket- hebben samen met gedeputeerde van Economie Christopher Johnson in 2015 een ‘Covenant of Cooperation’ getekend, waarin maximumprijzen voor vijftien basisproducten zijn vastgesteld. Toch blijven de prijzen van boodschappen schommelen.

“De prijzen stijgen en dalen. Winkeliers hebben het ook zwaar. Ze zijn alle afhankelijk van het transport vanuit Sint-Maarten”, zegt een klant in MyStore Supermarket. “De prijzen blijven stijgen! Alles is zo duur!”, klaagt een andere klant. Levensmiddelen kopen op het buureiland Sint-Maarten is ongeveer 300 dollar per maand, op Saba is dat 270 dollar per week. De hoge kosten van levensonderhoud blijven een worsteling voor veel bewoners van Saba.

Prijscontrole
De lokale overheid hield op 11 januari een prijscontrole van niet-gereguleerde producten, waarbij één winkel een doos grote eieren voor 4,95 dollar verkoopt en de middelgrote eieren voor 3,75 dollar. Tomaten kosten in één supermarkt 5,95 dollar per kilo en uien 3,00 dollar per kilo. Eieren, tomaten en uien zijn producten die wél lokaal verbouwd en verkrijgbaar zijn, en niet onder de vijftien basisproducten vallen.