Foto: Archief

DEN HAAG – Ballonnen, vrienden, familie maar bovenal waardigheid. De Curaçaose Edmiro ‘Edjo’ Eduarda (29) uit Den Haag kreeg vrijdag door crowdfunding alsnog de begrafenis die hij had gewenst maar waar hij het geld zelf niet voor had.

“De familie is opgelucht en dankbaar”, laat nicht Lynaiska Dossett weten. Samen met andere dierbaren van Edmiro zette zij vorige week een crowdfundingactie op. Dat deed ze toen ze besefte dat er helemaal geen geld was voor de begrafenis van haar chronisch zieke neef. In totaal leverde de inzamelingsactie 10.520 Euro op.

Ook meldde zich een begrafenisondernemer die korting gaf op de begrafenis en een aula regelde waar familie en vrienden afscheid konden nemen van Edmiro. In totaal kwamen ruim 200 mensen op de begrafenis van Edmiro af in Den Haag. Onder begeleiding van een brassband werd hij uiteindelijk naar zijn laatste rustplaats in zijn stad gebracht.

(Tekst gaat door na foto)

De laatste rustplaats van Edmiro – Foto: Vinny La Haye

Toch riep de crowdfunding actie ook vragen op. ‘Zijn hier geen potjes voor bij de gemeente?’, vroegen sommige mensen op social media zich af.

Reactie op social media – Foto: Facebook Caribisch Netwerk

Maar zo makkelijk blijkt dat niet te zijn. “De gemeente betaalt niet zomaar een begrafenis, daar hangen voorwaarden aan”, legt een woordvoerder van de gemeente Den Haag uit. “In eerste instantie is dit bedoeld voor mensen die helemaal eenzaam en zonder familie overlijden. De gemeente kijkt dan eerst of er echt geen financiële mogelijkheden zijn bij de familie. Pas dan wordt er een begrafenis geregeld.”

“Je kunt dan rekenen op een sobere begrafenis met beperkte mogelijkheden”, vertelt Lynaiska. “Niet iedereen kan dan afscheid nemen en van een eigen graf is ook geen sprake.” De familie van Edmiro zag om die reden na overleg met de gemeente af van de mogelijkheid en besloot het te wagen met een crowdfunding en eigen creatieve oplossingen.

‘Hartverwarmend om te zien hoe Edjo ook na zijn leven nog een positieve uitwerking heeft op iedereen’

“We zijn onder de indruk van de hulp die we hebben gekregen, ook uit anonieme hoek”, reageert de familie. Donderdagavond hield de familie in Den Haag een afscheidsmars naar de plek waar Edmiro opgroeide.

“We vertrokken met een kleine groep en onderweg kwamen er steeds meer mensen bij. Op een gegeven moment sloot zelfs de politie aan en escorteerde ons door Den Haag. Hartverwarmend om te zien hoe Edjo ook na zijn leven nog een positieve uitwerking heeft op iedereen.”

Geplaatst door Lynaiska Dossett op donderdag 25 januari 2018