Foto: Omroep West

DEN HAAG – Na jaren van ziekte overleed Edmiro ‘Edjo’ Eduarda (29) afgelopen donderdag onverwachts aan een hartstilstand. Geld voor een begrafenis is er niet, want geen enkele uitvaartverzekering wilde de Curaçaose Edmiro uit Den Haag verzekeren toen hij nog in leven was.

“De totale kosten voor een simpele uitvaart worden geschat tussen de 6.000 en 10.000 Euro”, vertelt Edmiro’s nicht Lynaiska Dossett (29). Dat geld heeft de familie niet, daarom zijn vrienden een crowdfundingactie gestart. Op dit moment staat de teller op 1.365 Euro. Helaas bij lange na niet genoeg, daarom is de familie ook in gesprek met de gemeente Den Haag voor hulp.

Edmiro leed aan een ernstige vorm van een auto-immuun en spierziekte Sclerose. “Daardoor ging er amper bloed naar zijn lichaamsdelen”, legt zijn vriendin Cynthia Kosedag (26) uit. “Vanaf zijn 23ste zag het er niet goed voor hem uit. Maar hij bleef hoop houden. Zo was hij: altijd positief.”

‘Eén uitvaartverzekering vroeg zelfs 385 euro per maand’

Samen met zijn schoonzus ging Edmiro een half jaar geleden toch op zoek naar een uitvaartverzekering. “Heel frustrerend was dat”, vertelt Cathy Haket-Pleeging. “Verzekeringsmaatschappijen wilden Edje niet hebben of ze vroegen zo’n hoge premie dat hij het gewoon niet kon betalen. Eentje vroeg zelfs 385 euro per maand.” Een onmogelijk bedrag voor Edmiro, die door zijn ziekte niet meer kon werken en rond moest komen van een Wajong-uitkering.

Over twee weken zou Edmiro dertig worden. Met zijn nicht Lynaiska en zijn vriendin Cynthia fantaseerde hij over een mooi feest. Maar zover zou het niet komen. “Hij was al een paar dagen grieperig. En toen kreeg hij een bloedneus en die stopte maar niet”, vertelt Cynthia.

‘Al kon hij maar vijf euro sparen voor zijn uitvaart, het was volgens hem een begin’

“We zijn toen met hem naar de EHBO gegaan en daar stopten ze een tampon in zijn neus en werden we weer naar huis gestuurd. Maar een paar dagen later was het nog steeds niet goed en gingen we weer terug. Toen kreeg hij een zalfje en werden we weer naar huis gestuurd.”

Niet veel later overleed Edmiro aan een hartstilstand. “De familie is in shock”, reageert zijn nicht Lynaiska. “We wisten wel allemaal dat hij niet heel oud zou worden, maar dit had niemand verwacht.”

Omdat Edmiro geen uitvaartverzekering kon afsluiten besloot hij toch binnen zijn mogelijkheden wat te gaan sparen. “Zijn gedachtegang was al is het maar vijf euro die ik kan wegleggen, het is een begin”, vertelt zijn schoonzus Cathy.

‘Iedere dag dat hij in het mortuarium ligt kost ook geld’

Inmiddels ligt Edmiro in het mortuarium in Den Haag. “Maar ook iedere dag die hij daar ligt kost geld, geld dat er niet is”, vertelt zijn nicht Lynaiska.

Graag sprak Edmiro niet over zijn uitvaartwensen. “Hij wilde in ieder geval niet gecremeerd worden”, vertelt zijn schoonzus Cathy. “Verder gaf hij vooral om zijn familie en vrienden en wilde hij in zijn stad Den Haag begraven worden.”

“Hij zou geen sombere bedoening willen. Hij zei altijd: maak er iets moois en gezelligs van. En dat past ook bij Edmiro, hij was een brok positiviteit, dol op brassbands en motoren. Het liefst zouden we ook zo’n begrafenis voor hem willen: een feestje met veel liefde. Want zo stond Edjo ook in het leven.”

Door: Omroep West
Update

Inmiddels is er met de crowdfunding meer dan 10.000 euro opgehaald en heeft zich een begrafenisondernemer gemeld die flexibel omgaat met de betaling. Vrijdag 26 januari wordt Edmiro Eduarda in bijzijn van familie en vrienden in Den Haag begraven. Precies zoals hij wilde.