Foto: Gijs van den Heuvel

KRALENDIJK – De olieterminal Bonaire Petroleum Company (Bopec) op Bonaire is vanochtend vroeg door de werknemers platgelegd. Zij blokkeerden de poort met een ketting en auto’s, omdat zij duidelijkheid willen over hun toekomst. “Als we niks concreets horen blijven we tot vrijdag staan”, zegt voorzitter Gabriel Pourier van vakbond BPWU.

Vrijdag verloopt het ultimatum van de Inspectie Leefomgeving en Transport (ILT). Bopec moet voor vrijdag aantonen over 20 miljoen dollar te beschikken, zodat de renovatie van de terminal kan doorgaan. Anders moeten de tanks en leidingen worden leeggemaakt.

BPWU-voorzitter Gabriel Pourier in gesprek met Gijs van den Heuvel

Aan het hek van Bopec hangen protestborden die Nederland, Venezuela en de Verenigde Staten aansporen het bedrijf en de arbeiders niet in de steek te laten. Alleen de directie is op het terrein, volgens Pourier om met de Venezolaanse eigenaar PdVSA en de gezaghebber te overleggen.

Geen stroom
Bopec voorziet de energiecentrale van ContourGlobal van stookolie. Die toevoer ligt door de actie stil ‘tot er goed nieuws is’. Door de staking kan daarom de stroom uitvallen, waardoor het openbare leven vrijwel stil zal komen te liggen. Pourier denkt dat de centrale nog tot morgen kan draaien op de aanwezige voorraad.

De installaties zijn in slechte staat door jarenlang achterstallig onderhoud. Het in 2016 begonnen herstelplan is stil komen te liggen door gebrek aan geld. De problemen zijn acuut geworden door de sancties van de Amerikaanse president Donald Trump tegen Venezuela. PdVSA kan daardoor geen grote bedragen meer overmaken naar het buitenland.

Vakbondsleider Gabriel Pourier van BPWU. Foto: Gijs van den Heuvel

De directie van Bopec is wel steeds positief, maar BPWU wordt ongeduldig nu er bij het naderen van de deadline nog geen concreet nieuws is. “We willen dat Nederland ons wat meer tijd geeft om het geld binnen te krijgen.” Volgens Pourier is het geld er namelijk wel, maar moet er gezocht worden naar een manier om het naar Bonaire te krijgen.

Een van de stakende werknemers vindt de maatregel van de ILT erg overdreven. “De producten die wij hier krijgen zijn helemaal niet gevaarlijk. Je kunt er zo een brandende lucifer in gooien zonder dat er iets gebeurt. We hebben hier geen benzine, behalve voor onze eigen auto’s. De zware olie is nauwelijks ontvlambaar.” Hij geeft toe dat er bij een lekkage milieuschade kan ontstaan. “Ja, dat kan gebeuren. Maar we zijn al bezig met onderhoud en moeten de kans krijgen dat af te maken.”

Vooralsnog worden de actievoerders ongemoeid gelaten. Er is geen politie aanwezig. Gezaghebber Edison Rijna is door BPWU op de hoogte gesteld van de actie, maar heeft nog niet gereageerd. Waarnemend Rijksvertegenwoordiger Jan Helmond zegt niets te kunnen doen, omdat het een zaak van het eiland is.

Werknemers op straat
Bij sluiting van Bopec dreigt voor de 110 werknemers ontslag, zegt Pourier. “We horen steeds dat er een plan B is, maar dat is er alleen voor ContourGlobal. Er is geen plan B voor de werknemers en andere mensen die afhankelijk zijn van Bopec.” In totaal gaat het volgens de vakbond om 350 mensen.