Foto: PdVSA

KRALENDIJK – Bonaire Petroleum Corporation (Bopec) heeft externe financiers nodig om te kunnen voldoen aan de eisen van de Inspectie Leefomgeving en Transport (ILT). Die stelde vorige week het bedrijf een ultimatum voor een financiële garantie, om het herstelplan voor de olieterminal te kunnen voortzetten. Voor 5 januari heeft Bopec 20 miljoen dollar nodig, zegt directeur Ethward Manuel.

Gezaghebber Edison Rijna over zijn besprekingen in Nederland en met Bopec

ILT eist van Bopec dat het kan aantonen dat het bedrijf over financiële middelen beschikt om de olieterminal te renoveren. Als die garantie er niet komt, moet Bopec zijn activiteiten staken. Dat heeft gevolgen voor de stroomproductie voor Bonaire, omdat de energiecentrale van ContourGolbal Bonaire draait op de stookolie die Bopec levert.

Sluiting zou ook 350 werknemers direct treffen, zegt Manuel, 110 van Bopec en 240 bij onderaannemers.

Bopec-directer Ethward Manuel. Foto: Gijs van den Heuvel

Erfenis
Het bedrijf moet sinds 2010, toen Bonaire onderdeel werd van Nederland, voldoen aan Nederlandse en ook Amerikaanse veiligheidsnormen. Bopec heeft tien jaar de tijd gekregen om aan de eisen te voldoen, maar deed niets. “Dat was mijn erfenis toen ik in 2015 aantrad. We hebben een plan opgesteld waaraan in 2016 is begonnen. We hadden dus nog maar vier jaar om het werk, waarvoor tien jaar was uitgetrokken, uit te voeren”, zegt Manuel.

Het totale herstelplan kost 140 miljoen dollar. “Eigenlijk moet er een hele nieuwe terminal worden gebouwd. Maar we hebben een achterstand, dus we hebben extra tijd en ruimte nodig. We willen twee tanks per jaar renoveren.” Vorig jaar zijn de eerste tanks gerenoveerd, herkenbaar aan een koepeldak.

PdVSA
Sinds de Amerikaanse president Donald Trump in augustus sancties heeft opgelegd aan Venezuela heeft moederbedrijf PdVSA, de staatsoliemaatschappij van Venezuela, moeite met de financiering. Daarom zoekt Bopec nu naar externe financiers.

Volgens Manuel is het geen onwil van PdVSA. “Woensdagochtend hebben we nog een videoconferentie gehad tussen ILT, PdVSA en Bopec.” De directeur benadrukt dat voor Bopec veiligheid voorop staat. Naast de renovatie van tanks wordt er ook gewerkt aan bijscholing van het personeel: “De cultuur en de mentaliteit moeten veranderen.”

Noodscenario

Gezaghebber Rijna staat in nauw contact met de task force in Nederland, die werkt aan een noodscenario voor de stroomproductie als Bopec toch moet sluiten. Intussen is er ook een lokale task force op Bonaire in oprichting. “Ik heb tijdens mijn bezoek aan Nederland afgesproken met het ministerie van Defensie, dat de Koninklijke Marine klaarstaat om bijstand te verlenen bij de noodoplossing. Begin januari zullen we een plan presenteren. Maar we hopen dat het zover niet komt.”

Rijna zegt in Den Haag ook duidelijk te hebben gemaakt dat bij een alternatieve brandstofvoorziening voor ContourGlobal de elektriciteit waarschijnlijk een stuk duurder zal maken, iets wat veel mensen op Bonaire hard zal treffen.