Foto: Ministerie BZK

PHILIPSBURG – Sint-Maarten krijgt 40 miljoen euro begrotingssteun voor de ingestorte begroting van 2017. Staatssecretaris Raymond Knops (Koninkrijksrelaties) maakte dit maandagmiddag bekend tijdens een persconferentie in Philipsburg.

“Ik ben geen voorstander van begrotingssteun, maar de omstandigheden veroorzaakt door orkaan Irma rechtvaardigen dit”, vindt Knops. De staatssecretaris gaf geen indicatie dat Sint-Maarten voor 2018 – wanneer een nog groter gat in de begroting wordt voorzien – op soortgelijke steun mag rekenen.

Het geld voor de begrotingssteun komt uit het wederopbouwfonds van 550 miljoen euro.

Knops was voor een kennismakingsbezoek in Sint-Maarten. Hij sprak met gouverneur Eugène Holiday, de ministerraad en de voorzitter van het parlement, Sarah Wescot-Williams.

Directe hulp
De kersverse staatssecretaris, die vijf weken geleden aantrad, zei dat Nederland diep bezorgd is over de gevolgen van de orkaan en dat hij toegewijd is aan hulpverlening. “We doen ons best om dit voor elkaar te krijgen”, belooft Knops. “Het gaat vooral om directe hulp aan de mensen die dit nodig hebben.”

In de eerste ontmoeting met lokale autoriteiten lijkt de spanning enigszins uit de lucht te zijn gehaald. Knops sprak van positieve ervaringen na zijn ontmoetingen met de gouverneur, de ministerraad en de voorzittter van het parlement. “Ik wil de verhoudingen tussen Sint-Maarten en Nederland een nieuwe impuls geven. ”