Foto: Sam Jones

AMSTERDAM  – “F*ck The Police!” is de controversiële titel van een nieuwe theaterproductie van Raymi Sambo. Afgelopen zondag ging de voorstelling in première in het Bijlmerpark Theater in Amsterdam. 

Raymi is van huis uit acteur die de laatste jaren als leider van zijn eigen theater gezelschap VIG, knellende maatschappelijke issues aansnijdt: discriminatie, taboe rond homoseksualiteit in de Caribische gemeenschap en nu dus ook etnisch profileren.

Door Sam Jones

De voorstelling gaat over jongeren met verschillende achtergronden in een grote stad. Ze worden op straat vaak door de politie aangehouden en gaan demonstreren als een rechtse politicus naar hun wijk komt. Een broer van een van de actievoerende jongeren zit bij de politie. De broers komen recht tegenover elkaar te staan en dan breekt de pleuris uit.

“Ik vind dat je ook naar deze jongeren moet luisteren”

“Fuck The Police, ja dat komt wel binnen” vindt Chris Koers, districtschef van de politie die onder andere de Amsterdamse Bijlmer onder zijn hoede heeft. Koers zit met een vijftal collega’s op de eerste rij van het theater. Ze ogen opgelucht na het zien van de voorstelling. “Sambo heeft natuurlijk voor deze prikkelende titel gekozen om publiek te trekken”. Koers vindt het stuk indrukwekkend.

Wijkagent Winston van Geenen, voorzitter van het Caribisch Netwerk van de Politie, heeft weleens ‘Fuck the police’ naar zijn hoofd geslingerd gekregen. “Ik vind dat je ook naar deze jongeren moet luisteren”.

Spiegel voor beide kanten
De voorstelling laat volgens hem goed zien wat er leeft. “Het is een spiegel voor beide kanten”. Of jongeren er wat mee kunnen, weet hij niet maar hun geluid krijgt zo wel een podium en dat is goed.

Veel jongeren zijn er niet op de première. Een enkele geeft toe dat hij zelf ook weleens heeft uitgehaald naar de politie. Waarom? “Als je ziet hoe jongeren op basis uiterlijk eruit worden gepikt, dan roep ik zeker fuck the police”.

“Het zijn maar woorden”
Sambo wil met zijn stuk triggeren tot gesprek. Die boodschap komt ook wel over bij Christ Toppenberg. Ze is er met haar twee jonge zonen Baruch (9) en Lior (7). Zijn ze niet een beetje te jong voor zo’n heftig stuk? “Nee hoor”, zegt Toppenberg. “Als zwarte jongens op een witte school maken ze het ook vaak mee dat zij er uitgepikt worden vanwege hun kleur”.

Baruch vond het een “leuk maar treurig verhaal”, zegt hij. Zelf zegt hij ook wel eens ‘fuck’. Maar niet tegen de politie. Alleen als hij heel erg boos is… “Het zijn maar woorden”.