Foto: Laura Bijnsdorp

PHILIPSBURG – Kinderen die alles hebben verloren door orkaan Irma op Sint-Maarten weer laten lachen, dat is het doel van theatergroep ‘Behind The Beyond’. De afgelopen week trok de kleine theatergroep langs zes verschillende scholen op het eiland.

Door Laura Bijnsdorp

De laatste voorstelling  was op de Martin Luther King Jr. Basisschool. Die school is een van de meest beschadigde openbare scholen op het eiland. “De Nederlandse militairen hebben zeilen en tijdelijke dakbedekking op het schoolgebouw gelegd, dat houdt de meeste regen buiten. Maar ik weet nog niet wanneer de echte reparatie gaat beginnen”, vertelt schoolhoofd Stuart Johnson.

“Mijn huis is weg maar dat vertel ik niet aan de andere kinderen want dan gaan ze me uitlachen”

Naast een zwaar beschadigd schoolgebouw kampen veel leerlingen en ook leerkrachten op de Martin Luther King Jr. Basisschool met zware materiële en emotionele schade. Schoolbegeleider Claire van Putten probeert de studenten te begeleiden bij hun emoties na de storm.

“Hoewel de situatie is verbeterd hebben we nog steeds leerlingen die veel moeilijkheden hebben”, vertelt ze. Gian Carlo Jr Piest De Los Santos uit groep 8 is zo’n leerling: “Mijn huis is weg maar dat vertel ik de andere kinderen niet want dan gaan ze me uitlachen”, legt hij uit.

“We zagen tijdens de voorstelling zelfs wat kinderen met tranen in hun ogen”

De acteurs van theatergroep Behind The Beyond begrijpen de situatie van hun publiek maar al te goed. “Onze repeteerruimte en veel van ons materieel zijn in de storm verloren gegaan”, vertelt oprichtster Albina Matuzko. Zelf zat ze weken in een noodopvang. “Ik dacht dat ik alles kwijt was. Maar tot mijn verbazing vroegen bij de opvang veel mensen naar onze voorstellingen. Dit gaf me de motivatie om door te gaan!”

Reacties boven verwachting
Het theaterstuk dat Matuzko met de andere acteurs bedacht gaat over de kleine onzekere Suzy die last heeft van ‘kaniknietis’. Met behulp van ‘professor’, een bijzondere huiskat en persoonlijke raadgever, beseft Suzy dat ze alles kan. Suzy wordt brandweerhoofd, een leeuwentemmer en uiteindelijk president van de hele wereld.

De reacties van de kinderen waren volgens de acteurs boven verwachting: “We waren verbaasd om te zien hoeveel empathie de kinderen voor Suzy hadden tijdens het stuk. We zagen zelfs wat kinderen met tranen in hun ogen.” De verlegen Leslye Matteo uit groep 6 levert het bewijs: “Ik heb geleerd dat ik alles kan zijn wat ik wil, ik hoef alleen maar te denken dat ik het kan”, zegt ze na afloop van de voorstelling.