Foto: Tweede Kamer

DEN HAAG – Hoeveel geld en waaraan gaat het nieuwe kabinet in Nederland uitgeven aan de Caribische eilanden? En hoe staat het met het geld voor de wederopbouw? Het lang verwachte debat in de Tweede Kamer over de begroting voor Koninkrijksrelaties gaat dinsdag van start.  

Eén ding staat al vast: er zal tijdens het debat veel aandacht zijn voor de wederopbouw van de Caribische delen na orkaan Irma. Verschillende partijen zitten nog met vragen hierover. Het is ook een Nederlandse geldkwestie: hoe zit het met de financiering?

Ook de politieke situatie op Sint-Maarten zal aan bod komen, want of het Nederlandse hulpfonds komt, heeft te maken met het vertrouwen van Den Haag in de politieke situatie op het eiland. Dat vertrouwen is er in ieder geval niet bij regeringspartij VVD, omdat de eilandregering is weggestuurd en er nieuwe verkiezingen worden gehouden in januari.

De VVD en oppositiepartij SP willen de verkiezingen worden uitgesteld, omdat zij vrezen dat het eiland door de verwoesting van orkaan Irma nog niet in staat is die te organiseren.

Caribische gemeenten
Het debat van dinsdag en woensdag gaat ook over hoeveel geld er wordt vrijgemaakt voor de drie Caribische gemeenten Bonaire, Saba en Sint-Eustatius. Wat nieuw is: niet alleen de eilanden hebben een eigen apart budget, ook staatssecretaris Raymond Knops (CDA) heeft voortaan een eigen, apart budget voor de drie eilanden. Of het aparte budget dat Knops voor de eilanden krijgt bovenop het bestaande budget komt is nog de vraag.

Kabinet Rutte III wil dat het ministerie van BZK een meer ‘coördinerende rol’ op de drie Caribische gemeenten krijgt. Wat dat precies in de praktijk gaat betekenen en om hoeveel geld dat gaat, zal tijdens het debat moeten blijken.

Minder geld naar de eilanden?
Oppositiepartij Denk maakt zich zorgen over de begroting die nu op tafel ligt. Zij zien ‘een flinke verlaging’ op verschillende posten, zoals de kinderbijslag en het BES-fonds. “Op het minst zou je voor de Caribische eilanden verwachten dat ze blijven zitten op het niveau van 2017”, stelt Kamerlid Tunahan Kuzu.

Coalitiepartij VVD maakt zich over de bedragen voor de Caribische gemeenten “niet heel veel zorgen”, laat Kamerlid André Bosman weten. “De staatssecretaris gaat meer coördineren en krijgt ook zijn eigen financiële ruimte. Dat is nog niet aan de orde gekomen. Het moet nog allemaal op z’n plek komen.”

Meer geld voor bestrijding van criminaliteit
Voor wat betreft Aruba, Curaçao en Sint-Maarten: het initiatief van VVD en SP om (internationaal) georganiseerde misdaad intensiever te bestrijden op de eilanden, wordt voor vier jaar verlengd.

De SP reageert verheugd dat ‘het onderzoek naar de onderwereld’ voor de komende jaren met 48 miljoen gefinancierd wordt. “Je ziet dat het onderzoek succesvol is”, aldus Van Raak, die de strafrechtelijk vervolging van van oud-premier Gerrit Schotte en gokbaas Francesco Corallo aanhaalt.

Het debat is dinsdag vanaf 15.30 uur (Nederlandse tijd) live te volgen via de livestream van de Tweede Kamer. Woensdag is er een vervolg van het debat om 18.30 uur (Nederlandse tijd).