Foto: Defensie

DEN HAAG – Het demissionaire kabinet in Nederland werkt aan een ‘hulpfonds’ voor Sint-Maarten om de wederopbouw te financieren en coördineren, dat maakte minister Ronald Plasterk (Koninkrijksrelaties) donderdag bekend. Het idee is dat ook Aruba, Curaçao hieraan bijdragen.

Waar het geld vandaan moet komen voor het ‘wederopbouw-fonds’ is nog onduidelijk. Volgens Plasterk is dat een taak voor het vermoedelijk nieuwe kabinet in Nederland – dat nu wordt gevormd door VVD, CDA, D66 en ChristenUnie. Op Europees niveau wordt er al op dit moment gekeken naar de financiering voor zowel het Nederlandse als het Franse deel van het eiland Sint-Maarten.

Rijksministerraad
Volgens Plasterk moet er nu eerst samen met de autonome landen besloten worden over de eindverantwoordelijkheid van zo’n fonds ‘voor het verlenen van kredieten, besluiten en wellicht het geven van opdrachten’.

Volgende week vrijdag wordt er in de ministerraad gesproken over de inrichting van het hulpprogramma. Daarna, ‘zo kort als het kan’, zal er in een Rijksministerraad met de regeringen van de autonome landen Aruba, Curaçao en Sint-Maarten daarover worden gesproken.