Foto: Parlement van Sint-Maarten

PHILIPSBURG – We gaan de deadline van dinsdag niet halen. Dat zei de Sint-Maartense premier William Marlin donderdag in antwoord op vragen van Sint-Maartense parlementsleden over de deadline die de Nederlandse regering heeft gesteld aan Sint-Maarten om akkoord te gaan met de randvoorwaarden voor het hulpfonds .


Premier William Marlin over de Nederlandse deadline voor randvoorwaarden hulpfonds

Volgens de randvoowaarden van Nederland moet Sint-Maarten eerst akkoord gaan met de grensbewaking door de Koninklijke Marechaussee en het oprichten van een integriteitskamer – die onder leiding van Nederland bestuurlijke corruptie op het eiland moet gaan onderzoeken – alvorens er geld voor de wederopbouw van het eiland wordt gegeven.

Marlin zegt wel een integriteitskamer te willen, ‘maar niet onder de voorwaarden die Nederland stelt’. Bovendien wil hij meer tijd om het voorstel af te ronden. ‘Onzin’ zeggen Sint-Maartense parlementsleden uit de oppositie: ‘de deadline van 31 oktober was al jaren voor de orkaan afgesproken’. De oppositieleden vinden de eis van Nederland voor wat betreft de integriteitskamer daarom niet meer dan terecht en ze willen dat Marlin akkoord gaat.


Volgens parlementariër Claret Connor (oppositiepartij UP) moet de deadline geen probleem zijn.

Inmiddels heeft ook de nieuwe regering in Nederland aangegeven vast te houden aan de voorwaarden die aan Sint-Maarten zijn gesteld voor honderden miljoenen euro’s voor wederopbouw van het eiland. Dat verklaarde staatssecretaris Raymond Knops (Koninkrijksrelaties) vrijdag na afloop van de Rijksministerraad.

Er bestaat een kans dat Sint-Maarten in geval van het missen van de deadline na dinsdag door Nederland alsnog wordt gedwongen om akkoord te gaan. De nieuwe staatssecretaris Raymond Knops wilde daar vrijdag nog niet op ingaan.