Foto: Gijs van den Heuvel

KRALENDIJK – Bonaire heeft drie dagen zonder benzine gezeten. Maandag was er een incident bij het depot Hato van brandstofleverancier Curoil, toen bij het vullen van een tankwagen ineens benzine uit de tankwagen stroomde. De brandweer voorkwam erger.

De Inspectie Leefomgeving en Transport (ILT) constateerde vervolgens zes tekortkomingen en legde het depot om veiligheidsredenen plat, waardoor de tankstations geen benzine meer kregen. De levering van diesel kon wel doorgaan. Bij de benzinestations ontstonden lange rijen. Donderdagmiddag werden de tankwagens pas weer gevuld.

Huurauto’s
De autoverhuurbedrijven van Bonaire ondervonden veel last van de schaarste aan benzine, blijkt bij een rondgang. De grote bedrijven konden donderdag nog wel auto’s leveren met voldoende benzine, omdat het hoogseizoen nog niet is begonnen. Maar bijtanken kunnen de toeristen niet en aftanken bij het inleveren van de auto ook niet. Daarvoor krijgen ze een rekening.

Kleine verhuurbedrijven kwamen al snel in de problemen: “We hebben nog twee of drie auto’s beschikbaar. Een auto die terugkomt kunnen we niet meer verhuren. Het is vervelend voor de toeristen. En dat door een bedrijf dat zijn zaken niet op orde heeft”, zegt een verhuurder.

Curoil kreeg ondanks het uitvoeren van enkele reparaties geen groen licht om weer benzine te leveren. Foto: Gijs van den Heuvel

Curoil dacht in eerste instantie dinsdag al alle reparaties uitgevoerd te hebben, maar kreeg geen groen licht van ILT. Woensdagmiddag kwam Curoil-directeur Yamil Lasten met een privécharter uit Curaçao. Hij bracht een externe deskundige mee, die de installatie moest testen. “Dat is normaal. Als je veranderingen aanbrengt moet er een derde onafhankelijke partij komen (naast Curoil en de inspectie, red.) om het werk goed te keuren. Deskundigen zijn schaars in deze regio, maar we hebben iemand gevonden van olieraffinaderij Valero op Aruba.”

‘Plan B’
Donderdagochtend was het werk klaar, zei Lasten. Ook de externe deskundige was tevreden, maar het duurde lang voor het eindrapport van ILT op tafel kwam. Aan het eind van de middag moesten de tankstations sowieso weer worden voorzien van benzine, kondigde de gezaghebber van Bonaire Edison Rijna aan. “Mocht de inspectie nog problemen constateren dan hebben we een plan B.” Wat dat inhield vertelde hij niet en ook Lasten zei niet weten wat plan B van de gezaghebber inhield. Van een plan B kwam het ook niet: de inspectie heeft donderdagmiddag om vijf uur groen licht gegeven om de tankwagens weer te vullen.