Foto: Curaçao Pride

WILLEMSTAD – De vijfde editie van de Curaçao Gay Pride hulde Willemstad deze week in regenboogkleuren.

Ongeveer 500 mensen namen deel aan de kleurrijke parade die vrijdag bij het Riffort begon, over de Emma pontonbrug ging en in het Wilhelminapark eindigde. De Pride week werd officieel geopend door premier Eugene Rhuggenaath van Curaçao, de eerste keer dat een Curaçaose premier zo prominent meedoet met de lokale Pride.


Premier Eugene Rhuggenaath, Mario Kleinmoedig en Peper Katana over de Pride week

‘Privacy’
Hoewel de viering van de ‘Pride’ week niet nieuw is op Curaçao, begon deze editie opnieuw met controverse. Parlementariër Marilyn Moses verklaarde eerder deze week dat ze geen reden ziet voor een Pride mars omdat ‘Curaçao een tolerante gemeenschap is’. “Seksualiteit is een onderwerp dat normaal in alle privacy wordt behandeld, en gezien de controverse die er rondom dit onderwerp is ontstaan is het evident dat onze gemeenschap nog niet klaar is om hierover een gezond debat te voeren”, aldus Mozes.

De pride valt samen met de jaarlijkse week van cultuur op Curacao. Mozes betreurt het dat haar verklaringen uit hun verband zijn gerukt en er foutief bepaald is dat zij tegen homoseksualiteit zou zijn. “Dat is zeker niet het geval. Wat ik wil bereiken is dat de discussie op gang komt en dat ons nationale erfgoed gerespecteerd wordt”, zegt de parlementariër.

Peper Katana, drag queen. Foto: Deya Mensche

Siman di Kultura
“Onzin”, verklaart Mario Kleinmoedig, stichter en woordvoerder van de LGTB belangenorganisatie FOKO – Fundashon Orguyo Kòrsou (Stichting Trots Curaçao). “Wij vieren al jaren eind september de Pride week. De ‘Siman di Kultura’ (week van de cultuur) is over onze datum heen geschoven. Het was helemaal niet de bedoeling van de organisatie om wat voor culturele viering dan ook te overschaduwen”, legt hij uit. “Bovendien zijn wij ook lid van deze gemeenschap en de viering kan buitengewoon lucratief zijn voor ons toerisme en onze economie.”

Noraline, die in Punda meedeed met de Siman de Kultura, vindt het te betreuren dat de week van de lokale cultuur niet meer in het oog sprong. “Er moet goed op de data gelet worden en de zaken moeten gescheiden worden. Hoewel ik het niet eens ben met de gang van zaken, is er wel een aangename sfeer in de stad.”

In Willemstad waren er verschillende culturele activiteiten waar een grote menigte beide evenementen vierde. Selwin begon met de vieringen van de Pride in het Riffort en ging toen in Punda verder met die van de week van de cultuur. “Onze cultuur moet meer bekendheid krijgen, met dans en sfeer! Zo kunnen we beide zaken samen vieren zonder problemen”, vindt zijn vriendin Jennifer.

Beter voorbeeld
Volgens feestvierder Farah moeten beide meningen gerespecteerd worden, want uiteindelijk staan de mensen centraal. “Zoals premier Rhuggenaath al aangaf in zijn toespraak, is het een goede gelegenheid om een beter voorbeeld te geven.”